CBS: Binnenvaart vervoert minder door lage waterstanden

De binnenvaart heeft in het derde kwartaal 5 procent minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. De waterstand in een aantal Nederlandse rivieren was uitzonderlijk laag. Schepen konden daarom minder gewicht vervoeren en dus waren er meer nodig voor dezelfde hoeveelheid lading. De omzet nam in dezelfde periode met bijna 10 procent toe. Dat meldt CBS.

Doordat schepen minder lading konden vervoeren, verminderde de overcapaciteit en stegen de vrachtprijzen. Verder ontvangen schippers een toeslag wanneer zij door laagwater minder lading kunnen vervoeren. De lage waterstand droeg zo in het derde kwartaal bij aan de hoge omzetgroei.In het derde kwartaal werd ruim 86 miljoen ton aan goederen via binnenvaartschepen vervoerd, tegen 91 miljoen ton in die periode een jaar eerder. Rivieren waren minder diep doordat er minder regen viel dan normaal.

In oktober sterkere daling vervoerd gewicht

In de maand oktober daalde de hoeveelheid vervoerd gewicht zelfs met 10 procent, naar 29,5 miljoen ton. Wat dat voor gevolgen heeft voor de omzet, is nog niet bekend. De lagere waterstand leidde in oktober tot een toename van het aantal reizen van binnenvaartschepen met 10 procent. Maar per vaarbeweging werd gemiddeld 200 ton minder vervoerd ten opzichte van oktober 2014.

Vooral minder droge bulk vervoerd

Vooral de lage stand van de Waal was van invloed op de binnenvaart. De daling in vervoerd gewicht zat vooral in het internationale vervoer van droge bulk tussen Nederland en Duitsland. De afname in vervoerd gewicht staat haaks op de stijgende trend van de afgelopen jaren.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.