Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste met centrale koelinstallatie op propaan

Bio-Planet opent nieuwe winkel in Bergen (Wallonië)

Vandaag (woensdag 25 november) opent Bio-Planet een gloednieuwe winkel in Bergen (Mons in het Frans). Het is de eerste met een centrale koelinstallatie op propaan, een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke koelsystemen. De biologische supermarkt van Colruyt Group besteedde ook aandacht aan het duurzame karakter van het gebouw. Deze 17de vestiging, met een winkeloppervlakte van 600 m², ligt op een steenworp van de Colruyt-winkel en is de eerste Bio-Planet in Henegouwen. Er gaan 21 medewerkers aan de slag. Op termijn mikt Bio-Planet op 30 filialen in België.

Biosupermarkt van 600 m²

De nieuwe biologische winkel, gelegen op Chaussée du Rœulx 186, is gemakkelijk te bereiken, zowel voor klanten die van het stadscentrum komen als voor klanten die langs de snelweg E19-E42 (uitrit 22 Mons est - Havré) komen. De winkel beschikt over 60 parkeerplaatsen, waarvan er twee gereserveerd zijn voor mindervaliden. Er is ook een overdekte fietsenstalling en een laadpaal voor elektrische wagens. Op een winkeloppervlakte van 600 m² vinden klanten het volledige assortiment van 6.500 producten, zowel voeding (brood, vlees, dagverse groenten en fruit enzovoorts) als niet-voeding (schoonmaakproducten, boeken, et cetera). In de winkel bedienen 13 verkopers de klanten, aan de bedieningstoog staan er 8 medewerkers klaar. Pieter Ceuleers, divisiemanager: "De Bio-Planet in Bergen is onze tweede winkel in Wallonië, na die in Nivelles. Ik ben bijzonder fier dat onze winkelformule, ook in het zuiden van het land, duurzaam investeert. In 2016 zijn daar trouwens nog drie openingen voorzien."



Milieuvriendelijke koelinstallatie

De Bio-Planet in Bergen heeft als eerste een centrale koelinstallatie op propaan voor de versmarkt en de bedieningstoog. Dat type installatie heeft veel minder onderhoud nodig en gaat dubbel zo lang mee als de huidige installaties die een synthetisch koudemiddel gebruiken. Als natuurlijke koolwaterstof is propaan bovendien een pak milieuvriendelijker. Vanaf 2016 zal Bio-Planet al z'n winkels uitrusten met een centrale koelinstallatie op propaan. Daarna zal Colruyt Group hetzelfde doen voor de Colruyt- en OKay-winkels. Daarmee zal het op termijn 10 % minder broeikasgas uitstoten.

Duurzaam gebouw

De structuur van dit volledig nieuwe gebouw bestaat uit houten prefab elementen. Dat natuurlijke materiaal ademt en regelt de vochtigheid. Een groendak van inheemse planten bevordert de biodiversiteit en dient als buffer in geval van regen. Op het afdak aan de ingang en op het dak boven de sociale lokalen zijn zonnepanelen geïnstalleerd. De metalen constructie die de zonnepanelen ondersteunt, dient ook als zonwering. Het dak is bovendien uitgerust met lichtkoepels met spiegels. Die zorgen ervoor dat er de hele dag lang optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijk daglicht. Door dat systeem, nu al in gebruik in Bio-Planet Leuven in Vlaams-Brabant, is er minder verlichting nodig. Daarvoor doet Bio-Planet een beroep op energiezuinige ledtechnologie. Het plaatste ook bewegingsdetectoren zodat de ledlichtjes automatisch aan- en uitgaan.

Voor meer informatie: www.bio-planet.be
Publicatiedatum: