Hogere vergoeding stimuleert omschakeling Ierse boeren

Het Department van Landbouw in Ierland lanceerde dit jaar een nieuw beleid voor de biologische landbouw met hogere vergoedingen voor de boeren. Dat pakte succesvol uit met 870 aanmeldingen in de eerste periode. Het hoogste aantal aanmeldingen ooit, was 380 in 2011. Meer dan 500 van de 870 aanmeldingen van dit jaar zijn nieuwe toetreders in de biologische landbouwsector.

Volgens Paul Dillon, Assistent Secretaris Generaal van het Departement, is het nieuwe beleid op elk gebied een groot succes. "We hebben reeds de meeste, zo niet alle, doelstellingen voor de gehele RDP (Rural Development Program) periode gehaald in de eerste intake van aanmeldingen."Er zijn naast de nieuwkomers zo'n 720 deelnemers in het bestaande 'oude' biologische landbouw schema. Alles bij elkaar telt het nieuwe schema verwerken, zo'n 1600 biologische landbouwers. "Dat is een enorme stap vooruit", zegt hij. "Samen beheren deze boeren zo'n 60.000 hectare land en door de structuur die wij neerzetten hopen we dit land met behulp van biologische contracten veilig te stellen voor minstens vijf jaar. Het is voor het eerst dat we vooruit kunnen plannen met betrekking tot een biologische voedselmarkt", zei Dillon.
 

Hogere beloning

Het nieuwe 'Organic Farming Scheme' werd in april van dit jaar gelanceerd met een budget van 52 miljoen euro voor de levensduur van de RDP. Het voorziet in een toename in de beloning voor alle biologische boeren, ongeacht de sector. De standaard beloning bijvoorbeeld, die voor de meeste boeren geldt, inclusief veeboeren, was 106 euro per hectare binnen het oude schema; in het nieuwe schema is dat toegenomen tot 170 euro per hectare, 60% meer dus. Daarbij is het totale gebied waarvoor een volledige beloning geldt, toegenomen van 55 ha tot 60 ha.

Het nieuwe schema heeft ook voor het eerst doelstellingen voor akkerbouwbedrijven, omdat dit gebied als verliesgevend maar belangrijk werd beschouwd, zowel op zich als zijnde een bron van inheems biologisch voer voor de veesector. Om dezelfde reden stimuleer het nieuwe schema ook de cultivatie van rode klaver als eiwitrijk voedergewas met een drogestofgehalte, ook weer met het doel om biologische diervoeders te leveren.

Bron: Agriland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.