'Superbug' twee keer vaker in conventioneel vlees

Nieuw onderzoek: antibiotica-resistente bacterie gevaar voor iedereen

Dieren die gefokt worden zonder het gebruik van antibiotica dragen minder vaak de resistente 'superbug' bacterie, dan hun soortgenoten die antibiotica krijgen, aldus een nieuw rapport.

Gemalen rundvlees van conventioneel gefokt vee, die antibiotica krijgen om de groei te stimuleren en ziekten terug te dringen, hebben twee maal zoveel kans op het dragen van een resistente bacterie als het vee dat geen antibiotica krijgt, aldus bevindingen die in week 47 door Consumer Reports zijn gepubliceerd."De routine om antibiotica toe te dienen elimineren is een belangrijke stap om de effectiviteit van deze medicijnen voor de toekomstige generatie te beschermen", zei Urvashi Rangan, Ph.D, Directeur van de Food Safety and Sustainability Center van Consumer Reports in een verklaring. "Door medicijnen toe te dienen om groei te bevorderen en om hygiëneproblemen te compenseren, loopt iedereen risico." Consumer Reports heeft de afgelopen drie jaar honderden pakjes vlees en gevogelte getest op bacteriën en antibioticaresistentie.
 
Ongeveer 80% van de antibiotica die in de VS wordt verkocht, wordt aan dieren toegediend, die gefokt worden voor de voedselproductie, aldus Consumer Reports. Wanneer een dier op een biologisch bedrijf ziek wordt, kan het behandeld worden met antibiotica, waarna het echter niet meer kan worden aangeduid als 'USDA biologisch' of onder het 'Geen Antibiotica' label valt.

Volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention worden elk jaar ongeveer twee miljoen mensen geïnfecteerd met de antibioticaresistente bacterie. Minstens 23.000 van hen overlijden als direct gevolg van deze infectie.

"Momenteel hebben we niet alleen te maken met een vermindering van de effectiviteit van de beschikbare antibiotica, maar tevens met een verminderde ontwikkeling van nieuwe antibiotica", zei AMA bestuurslid Dr. William E. Kobler afgelopen maandag in een verklaring. "Daarom is het van essentieel belang dat we doorgaan met het zoeken naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we antibiotica adequaat toepassen binnen alle gezondheidskaders."

De afgelopen jaren hebben bedrijven als Tyson, McDonald's en Subway toegezegd het gebruik van met antibiotica gefokte vlees te reduceren. "Maar of door deze maatregelen uiteindelijk beduidend minder antibiotica gebruikt gaat worden is nog maar de vraag", zei Gail Hansen, een veearts, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in veterinaire aspecten van de volksgezondheid en infectieziekten.

"De laatste jaren is duidelijk geworden dat sommige in voedsel gevonden bacteriën, zoals salmonella, steeds meer resistent worden tegen enkele belangrijke antibiotica", zegt Dr. Robert Tauxe van de Waterborne and Environmental Diseases in een verklaring aan Consumer Reports.

De National Chicken Council voegde toe dat zij vinden dat consumenten verschillende keuzes zouden moeten hebben die hun portemonnee, persoonlijke waarden en smaak weerspiegelen. Zij vinden ook dat antibiotica alleen zou moeten worden gebruikt om ziektes te bestrijden en niet om groei te stimuleren.

De Raad zegt dat vanaf december 2016 menselijke antibiotica alleen aan kippen zal worden toegediend om ziektes te bestrijden en niet om groei te bevorderen. "Welke kip de consument ook kiest met zijn geld, ze kunnen er zeker van zijn dat hij veilig is. Elke mogelijke bacterie, antibioticaresistent of niet, gaat dood door de kip goed te koken", aldus de Raad.

De U.S.A. Poultry and Egg Association trok de term 'superbug' gebruikt door de Consumer Reports in twijfel. "De pluimvee industrie steunt verantwoord gebruik van antibiotica in dierlijke landbouw", zei de Association in een verklaring aan ABC News.
Ook de National Cattlemen's Beef Association is kritisch geweest over de methoden en conclusies van Consumer Reports: "Consumenten laten geloven dat één manier van voedsel produceren – of het nu biologisch, grasgevoerd of conventioneel gefokt rundvlees is - veiliger is dan een andere manier is inspelen op de emoties van de consumenten zonder echte feiten weer te geven", zei Mandy Carr Johnson, uitvoerend directeur van Science and Product Solutions for the National Cattlemen's Beef Association, in een verklaring.

"Als industrie is het onze grootste prioriteit om het veiligst mogelijke rundvlees te produceren en door de jaren heen, als gevolg van grote investeringen in veiligheidsonderzoek en de implementatie van technologie, is het rundvlees nu veiliger dan ooit, met een reductie van 90% van bacteriën zoals E.coli O157:H7 en fikse vermindering van Salmonella", voegt Johnson toe. "De rundvlees sector blijft miljoenen investeren in nieuwe veiligheidstechnologieën om voedselvergiftiging uit te bannen. Welke soort rundvlees consumenten ook kopen, ze kunnen op de algehele veiligheid van hun vlees vertrouwen."

ABC News Medisch Hoofdredacteur Dr. Richard Besser legt uit dat wanneer mensen willen voorkomen dat ze met antibiotica gefokt vlees kopen, ze moeten letten op het label 'USDA Organic' of vlees waarop staat 'No Antibiotics'. "Het zal wat meer kosten, want ze groeien nu eenmaal sneller met antibiotica, maar dat is niet de manier", zegt Besser.

Bron: ABC News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.