Conventionele landbouw milieuvriendelijk?

Het biologisch-of-niet debat gaat voorbij aan een cruciale mogelijkheid. Het apart houden van grote stukken land voor flora en fauna is goed voor bijen, vlinders en planten en doet de gewasopbrengsten geen geweld aan, dat schrijft The Guardian.

Niet-biologische boeren kunnen veel meer doen voor wilde planten, vlinders en andere insecten zonder meteen hun bestrijdingsmiddelen op te hoeven geven, aldus een nieuw onderzoek. Maar biologische bedrijven zijn nog steeds het gunstigst voor flora en fauna.In het Verenigd Koninkrijk hebben 80 niet-biologische bedrijven zich aangemeld voor een programma waarbij ze zich inzetten voor natuurbehoud. Zij dienen 10% van hun land beschikbaar te stellen voor een specifieke habitat om de lokale ecologie te steunen. In ruil daarvoor mogen hun merken de 'Fair to Nature' (Natuurvriendelijk) erkenning dragen en krijgen zij desgewenst een premie.

Onderzoek van de universiteit van Reading heeft uitgewezen dat bij de bedrijven die aan dit programma meewerken, 20% meer planten- en vlindersoorten te vinden zijn dan bij andere bedrijven. "Dat is een belangrijke boodschap voor elk programma eigenlijk, dat het creëren van deze variëteit aan doelgroep habitatten gunstig is voor zo'n verscheidenheid aan soorten", zegt hoofdauteur Chloe Hardman.

Matt Shardlow, bestuursvoorzitter van de Buglife charity, zegt dat Hardmans onderzoek de opvallende bevindingen van een recente studie weerspiegelt, waarbij 8% van de landbouwgrond werd gereserveerd voor habitat. Toen waren er aanzienlijke voordelen voor bestuivende dieren en roofkevers en de opbrengsten rond de boerderij waren nog hoger, zegt Shardlow.

Hardman en haar collega's hebben ondervonden dat biologische boerderijen het beter doen dan wie ook, als het aankomt op het ondersteunen van biodiversiteit. Op deze boerderijen nam het aantal vlinders met 50% toe en de plantendiversiteit met 70%, omdat veel klein onkruid tussen de gewassen groeide.

Het onderzoek vond geen voordelen voor meer mobiele soorten, zoals vogels en bijen. Maar Hardman zegt dat eerdere studies suggereren dat wanneer deze habitat niches overal op meer plaatsen voorkomen, meer van deze soorten zullen terugkeren in het landschap.

Het door de belastingbetaler bekostigde EU model is hierin beperkt vanwege het eindige (hoewel grote) budget. Onder haar beheerprogramma zal het Verenigd Koninkrijk bijna een miljard pond (1,4 miljard euro) betalen om het relatief kleine aantal boerderijen de komende vijf jaar te verbeteren.

Brin Hughes, die de Conservation Grade-bedrijven adviseert over de beste habitat programma's voor hun gebied, is het ermee eens dat de biologische bedrijven beter waren voor flora en fauna, maar dat het niet meeviel om boeren te overtuigen dat ze hun praktijken moesten wijzigen. "Het Fair to Nature programma is de enige realistische oplossing om te komen to duurzame landbouw", zegt hij.

Eerdere studies hebben aangetoond dat het apart houden van grote stukken onproductief land, alleen voor flora en fauna, het meest effectieve middel is om biodiversiteit te vergroten en gewasopbrengsten te behouden. Veel Nationaal Parkgebied in Groot-Brittannië wordt gebruikt voor meerdere doeleinden en is ernstig aangetast.

Bron: The Guardian

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.