"Greenpeace-rapport: "20 jaar gentech, 20 jaar deceptie"

Greenpeace publiceerde een rapport naar aanleiding van 20 jaar gentech. De teelt van ggo's zorgt voor meer gebruik van bestrijdingsmiddelen, genetische vervuiling van de oogsten van gentechvrije boeren en toenemende machtsconcentratie.

Het Greenpeace-rapport '20 years of Failure' kijkt voor zijn analyse in de eerste plaats naar Noord- en Zuid-Amerika. Daar worden sinds halverwege de jaren negentig op grote schaal gemanipuleerde gewassen verbouwd. Soja, mais, koolzaad en katoen worden door genetische manipulatie bestendig gemaakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen of zo aangepast dat zij in de plant insecticiden produceren.

De oogsten van deze landbouw worden in Europa vooral gebruikt als veevoer, de teelt van gentech in de EU blijft voorlopig beperkt tot maïs in enkele landen. Vlaamse akkers zijn tot nu toe nog vrij van gemanipuleerde gewassen.De gevolgen van ggo-teelt in de praktijk staan in schril contrast met de toekomstvisioenen die gentechbedrijven voorspiegelen over voedselzekerheid en aanpassing aan de klimaatverandering. In de Verenigde Staten wordt bijvoorbeeld veel herbicidenresistente maïs en soja verbouwd. Doordat het onkruid op de akkers zich aanpast aan het gebruikte gif dat hand in hand gaat met deze gewassen, spuiten boeren nu meer en met giftiger pesticiden.

De komst van gentechzaden heeft in verschillende landen tot een grote prijsstijging geleid, gentechvrije zaden zijn in een aantal landen – zoals maiszaden in de VS - bijna niet meer te verkrijgen. Milieu en biodiversiteit hebben fors te lijden onder het te hoge gifgebruik in de grote gentechmonoculturen.

Negentien Europese lidstaten hebben onlangs gebruik gemaakt van de optie om hun grondgebied uit te zonderen van gentechteelt-toelatingen. Ook Wallonië wijst gentech af, terwijl Vlaanderen de gentech kost wat kost blijft omarmen. De gentechbedrijven hebben zich hier niet tegen verzet. Het gaat om twee derde van het totale Europese landbouwareaal.

Greenpeace wijst ook op oplossingen: "Er moet veel meer onderzoeksgeld naar ecologische landbouw. Droogte kun je bijvoorbeeld goed aanpakken door beter bodembeheer, meer biodiversiteit op en om de akkers en slimme gentechvrije veredeling. Ecologische landbouw levert wél de resultaten die de boer, de natuur en het milieu verder helpen. De toekomst van de landbouw ligt in innovatieve ecologische kwaliteit, niet in monoculturen van gentechgewassen." BioForum Vlaanderen kan dit alleen maar beamen.

Klik hier voor het rapport van Greenpeace.

Bron: Greenpeace, via BioForum Vlaanderen

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.