Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rita Hoving, Wageningen UR Livestock Research:

"Geitenwollensokken zijn onslijtbaar"

Geitenwollensokken zouden slechter zijn voor het milieu dan nylon kousen, aldus Milieu Centraal. Daar valt wel wat op af te dingen. Wol komt van schapen, en dat zijn herkauwers die het broeikasgas methaan uitstoten, beargumenteert Milieu Centraal, dat onderzoeksbureau CE Delft inhuurde om te onderzoeken welke kleding het minst milieubelastend is. Daarnaast hebben grazende schapen veel land nodig en is het scheren vaak dieronvriendelijk, stelt de milieuorganisatie.

"Het is maar net hoe je het sommetje maakt", zegt Rita Hoving van Wageningen UR Livestock Research. "In Nederland worden schapen niet gehouden om hun wol. Het is een bijproduct." Vlees, melk of natuurbeheer (heide) zijn de redenen waarvoor mensen schapen houden. De methaanuitstoot toeschrijven aan wolproductie, is dus niet helemaal eerlijk.

Ten tweede, zegt Hoving, grazen schapen vaak op landbouwgrond die niet efficiƫnter gebruikt kan worden, zoals op dijken. "Anders hadden daar wel koeien gestaan. Die leveren meer op."

En wat te denken van dit argument? "Geitenwollensokken zijn onslijtbaar. Is dat wel meegenomen in de levenscyclusanalyse?"

Bron: Resource.WageningenUR

Publicatiedatum: