Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hoe groot kan de paradox zijn?"

Bio-boer Arink verzet zich tegen bouw vleeskalverenhouderij

Tholen - Biologische boer John Arink in Lievelde verzet zich tegen de plannen om op het bedrijf naast zijn boerderij een stal voor 1.200 vleeskalveren te bouwen. "Tot onze grote verbazing heeft onze buurman de afgelopen week toestemming gekregen van het college van B en W van Oost Gelre. Wij zijn hier enorm verbaasd over en hebben dan ook onze zienswijze ingediend tegen de natuurbeschermingsvergunning. We zullen in ons verweer echt tot het gaatje gaan", vertelt John Arink.

Volgens John gaat het om de meest intensieve vorm van veehouderij: "Onze buurman houdt nu hobbymatig ongeveer 100 kalveren. In de huidige plannen gaat het om een stal met 1.200 zogenaamde 'witvleeskalveren'. Ze voeren deze kalveren gedurende 22 weken nagenoeg alleen met melk, ze krijgen een fractie ruwvoer. Het gaat me in deze zaak ook niet alleen om de plannen bij onze buurman, maar ik wil een fel protest starten tegen de intensieve veehouderij. Een paar heren met groot geld geven mijn buurman een voercontract voor een paar jaar. Hij is hiermee niet eens zelf eigenaar van zijn vee. Dit zal hem echt niet verder helpen." Het gaat John allemaal extra aan het hart omdat hij zijn eigen bedrijf zo heeft ingericht dat ze alle kalveren die er geboren worden voor de melkproductie, ook op het bedrijf houden. "We laten ze twee jaar in een natuurgebied grazen en vermarkten ze vervolgens zelf."



John geeft aan dat de timing ook zeer beroerd is. Bij eko boerderij Arink zijn ze momenteel namelijk druk met de bouw van een 'Biotel'. "Dit is een duurzaam hotel, opgetrokken uit leem, stro en hout, met uitzicht op het boerenbedrijf. We hopen ons Biotel in het voorjaar van 2016 te kunnen openen. Als dit alles door gaat intensieve vleeskalveren zal continu een heel indringende stank aanwezig zijn. Hiermee is de charme van een verblijf in ons Biotel meteen helemaal weg."


Het Biotel in aanbouw.

Hij benadrukt dat dit besluit ook niet past in de omgeving waar de boerderijen gevestigd zijn. "We zitten in een Nationaal Landschap dichtbij een Natura 2000-gebied, en ook nog eens een Verwevingsgebied. Dit alles is kennelijk voor de vergunningverleners, Provincie en gemeente, geen belemmering om intensieve veehouderij hier ongebreideld zijn desastreuze gang te laten gaan. Daarbovenop komt dat de gemeente Oost Gelre ons Biotel middels het Gemeenschappelijk innovatiefonds voor bijna een halve ton gesteund heeft, omdat we 'biologische landbouw aan de samenleving vermarkten'. De exploitatie van dit Biotel wordt nu door het besluit van de gemeente onmogelijk gemaakt, hoe groot kan de paradox zijn?"

John noemt de opstelling van de gemeente 'uiterst zwak'. "De wethouder verschuilt zich achter het feit dat hij niks kan doen. Er zijn echter altijd uitzonderingen mogelijk in een bestemmingsplan. Ze houden het er nu op dat beide bedrijven een agrarische bestemming hebben. Hierbij houden ze geen rekening met het immense verschil tussen de boerderijen en dat dit elkaar bijt."

Voor meer informatie: 0544 465538, info@ekoboerderijarink.nl, www.ekoboerderijarink.nl