Geitenwollensokken slecht voor milieu

Bij de term geitenwollensokken denk je misschien aan duurzaam, maar kleding van wol en zijde blijkt de slechtste keuze voor het milieu. Milieu Centraal vergelijkt de impact van kledingmaterialen en adviseert om te kiezen voor slow fashion, een kledingstijl met oog voor mode, mens en milieu.

Onze wol komt van schapen. Deze herkauwers laten boeren en scheten van het broeikasgas methaan. Daarnaast hebben grazende schapen veel land nodig en is het scheren vaak dieronvriendelijk. Ook zijde kent een dieronvriendelijke productie met grote gevolgen voor het milieu. De rupsen worden levend gekookt en het productieproces is zeer ineffici├źnt.Impact van kleding

Wat je dan wel moet kopen, is voor veel mensen de vraag. Om dit makkelijker te maken liet Milieu Centraal de kledingmaterialen beoordelen op basis van onderzoek door CE Delft. "Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu", vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie.

Gerecycled katoen de winnaar

Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen, zoals polyester en nylon. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn heel klein. Uitzonderingen hierop zijn wol en zijde. Beide materialen zijn de slechtste keuze voor het milieu, want ze scoren op meerdere milieufactoren erg hoog. Gerecycled katoen komt als milieuvriendelijke winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.

Slow Fashion

De vergelijking van kledingmaterialen is een handig hulpmiddel om een milieuvriendelijkere keuze te maken. "Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. Dit heet slow fashion", aldus Kirsten Palland. Bij slow fashion kies je voor tijdloze items en kwaliteit en voorkom je impulsaankopen. Eigen stijl wint het van de laatste trends.

Voor meer informatie: www.milieucentraal.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.