Zaanstad en MegaWindForce zoeken locatie revolutionaire windturbine

Gemeente Zaanstad heeft met het Zaanse bedrijf MegaWindForce een inspanningsovereenkomst gesloten. Doel van de overeenkomst is het vinden van een geschikte locatie op Zaans grondgebied voor een proefopstelling voor een nieuwe revolutionaire windturbine. Het gaat om een turbine die kleiner, stiller en productiever is dan de thans bekende typen windmolens. Dick Emmer, wethouder Duurzaamheid, en Ton Bos, directeur van MegaWindForce, ondertekenden op vrijdag 13 november bij de Zaanse Schans de inspanningsovereenkomst.

Gemeente Zaanstad heeft als doel om in 2020 klimaatneutraal te zijn, waarbij zij ook inwoners en bedrijven stimuleert om duurzame initiatieven te ontplooien. Windenergie is een kansrijke mogelijkheid om dit doel te halen, maar hiertegen bestaat ook veel verzet. Het in Zaanstad gevestigde bedrijf MegaWindForce heeft nu een gepatenteerde vinding gedaan, waarmee zij claimt op jaarbasis 60% meer vermogen en 75% minder kapitaallasten per kilowattuur te kunnen realiseren, met turbines die veel minder hoog zijn.De huidige generatie windturbines is zonder subsidies niet economisch rendabel en loopt fysiek tegen grote beperkingen aan. De grootste beperking van de huidige windturbine ligt in het feit dat alle grote krachten zich richten op het middelpunt: de centrale as. Hierdoor gaat veel vermogen verloren. De capaciteitsfactor (het maximale vermogen op jaarbasis ten opzichte van het gerealiseerde vermogen) van windturbines op land ligt in Nederland rond de 25%. Meer dan 75% van de capaciteit gaat dus verloren.
 

Nieuwe generatie windturbines

De vinding van MegaWindForce kan een revolutie betekenen op windturbinegebied. Het bedrijf is er in geslaagd om een nieuwe generatie windturbines zonder centrale as te ontwerpen en te patenteren. MWF claimt dat de Nederlandse overheid miljarden kan besparen met haar vinding. Daarnaast kan zij binnen twee jaar een prototype bouwen die in staat is om op 25 meter hoogte net zoveel vermogen te realiseren als de huidige turbines met een hoogte van 80 meter. De betrouwbaarheid en continuïteit zijn ook vele malen groter.
 

Proefopstelling

Het bedrijf is nog op zoek naar investeerders die een proefopstelling mogelijk maken. Daarnaast ziet MegaWindForce belang in de verbinding met de historie en de gunstige ligging van Zaanstad voor de lancering van haar product.
De inspanning vanuit de gemeente duurt maximaal drie jaar en ziet erop toe dat mogelijke locaties worden onderzocht om de proefopstelling ruimtelijk mogelijk te maken.
 

Broedplaats voor innovatie energie-ondernemers

Wethouder Dick Emmer ziet de overeenkomst goed passen in de Zaanse Energie Agenda, het programma waarmee Zaanstad in 2020 klimaatneutraal wil zijn. Emmer: "We willen een broedplaats zijn voor innovatieve ondernemingen op energiegebied. Het product van MegaWindForce is veelbelovend. Als overheid willen wij ruimte bieden aan dergelijke innovators. Het zou erg mooi zijn als er een nieuw soort windturbine komt die de meeste nadelen van de huidige generatie kan wegnemen."

Ton Bos van MegaWindForce is blij met de ondersteuning van Zaanstad. "Dit is natuurlijk historisch gezien dé plek voor de ontwikkeling van windturbines. Bovendien is Zaanstad met zijn ligging aan het Noordzeekanaal geschikt. Ik hoop dat het ons gezamenlijk lukt om binnen de gemeentegrenzen van Zaanstad snel een proefopstelling te realiseren."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.