Verantwoordingsrede vijf jaar hoogleraarschap Jan Jonker

Duurzaam Ondernemen: over waardecreatie, anders organiseren en transitie

Op vrijdag 13 november legt Prof. Dr. Jan Jonker met een openbare rede verantwoording af over vijf jaar hoogleraarschap Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, Faculteit der Managementwetenschappen. De verantwoordingsrede met als titel Duurzaam Ondernemen: over waardecreatie, anders organiseren en transitie, is een initiatief van Jonker zelf. Met deze rede wil Jonker toelichten wat het maatschappelijke en wetenschappelijke nut is van vijf jaar onderzoek naar, publicaties over, en activiteiten met betrekking tot duurzaam ondernemen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Deelname is gratis, aanmelden kan nog via deze website.

Het is niet gebruikelijk dat een hoogleraar publiekelijk verantwoording aflegt over wat hij gedaan heeft met de leeropdracht van zijn leerstoel. Met de voor hem kenmerkende directe en activistische inslag vindt Jan Jonker het echter niet meer dan logisch dat hij zijn onderzoek en resultaten niet alleen academisch bekend maakt, maar deze ook deelt met een breed publiek.De leeropdracht richt zich op het bestuderen van waardecreatie met het oog op duurzaamheid in de context van organisaties, waardeketens en netwerken. Om dat te realiseren vraagt werken aan duurzaamheid om fundamentele veranderingen. Deze in samenhang met elkaar bestuderen met het oog op het ontwikkelen van nieuwe concepten kan gezien worden als de centrale organisatiekundige opgave van deze tijd. Onderzoek en het samen werken aan veranderingen moeten volgens Jonker in elkaars verlengde liggen.

Jonkers onderzoek heeft in de afgelopen vijf jaar onder meer geleid tot het ontdekken en uitwerken van drie nauw met elkaar samenhangende concepten: een visie op een nieuwe economie โ€“ gelabeld de WEconomy, de ontwikkeling van het concept Nieuwe Business Modellen en het verkennen en experimenteren met anders denken over geld en waarde onder de noemer Hybride Bankieren. Door op een brede en toegankelijke manier over deze concepten te publiceren wordt bijgedragen aan debatten in binnen- en buitenland.

Door Jonkers werk heen loopt steeds duidelijker een veranderkundige vraag over anders organiseren tussen partijen, instituties en organisaties. In de inmiddels twintig jaar waarin hij zich met duurzaam ondernemen bezig houdt is er veel veranderd, maar nog lang niet genoeg. Vanwege het fundamentele karakter van die verandering is het beter te spreken van een transitie โ€“ de grote maatschappelijke verbouwing. Die transitie kan en moet beter en sneller om haast te maken met duurzaamheid, aldus Jonker.

De verantwoordingsrede wordt gehouden op 13 november 2015 om 15:00 uur precies. De lezing vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, 6525 HP te Nijmegen. Na afloop is er een receptie en gelegenheid tot feliciteren. Liever geen cadeaus, maar een donatie aan de WakaWaka Foundation.

Wie: Prof. Dr. Jan Jonker, Hoogleraar Duurzaam Ondernemen
Wat: openbare rede over vijf jaar hoogleraarschap
Datum: 13 november 2015
Tijd: 15:00โ€“16:00 uur, aanvang 15:00 uur precies
Locatie: Aula Radboud Universiteit, Nijmegen, Comeniuslaan 2, 6525 HP te Nijmegen
Aanmelden.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.