Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Appeltelers uit Washington leren van Europese collega's

De Amerikaanse staat Washington levert grote volumes appelen. Om inzicht te krijgen in de aanpak van hun Europese collega's, bezochten David Granatstein, specialist duurzame landbouw en Harold Ostenson, consultant biologische teelt, onlangs enkele Europese appelteeltgebieden. 

Gedurende het seizoen 2015-2016 zullen er zo'n 10 miljoen dozen verse biologische appelen verscheept worden vanuit Washington. Naar verwachting zal deze hoeveelheid tegen 2020 verdubbeld zijn.

Polen, Zwitserland en Frankrijk werden bezocht om te zien hoe deze landen de concurrentie op de wereldwijde appelmarkt aangaan. Polen is Europa's grootste appelproducent met een productie van naar schatting 3,75 miljoen ton dit jaar, 30% van de totale appelproductie in de EU. Het land, dat in 2004 lid werd van de EU, beschikt over 312 appelverpakkingsfaciliteiten. De EU subsidieert het bouwen van magazijnen en bevordert de samenwerking tussen telers. Vanwege haar status als opkomende economie krijgt Polen hierbij voorrang.



Ofschoon Polen beschikt over een areaal van 48.000 hectare biologische appelen, blijft de productie ondanks EU subsidies beperkt. Veel boomgaarden worden slecht onderhouden omdat telers niet beschikken over de juiste middelen voor de biologische appelteelt. Bovendien is de vraag naar biologische producten zeer klein in Polen. Op andere Europese markten zouden biologische appelen uit Polen moeten concurreren met die uit Italiƫ, een land dat jaarlijks 3,5 miljoen dozen biologische appelen produceert.

In de Altes Land regio in Duitsland is een appelareaal van 14.000 hectare te vinden. Zo'n 10% hiervan wordt gebruikt voor de biologische appelteelt. In totaal beschikt Duitsland over een biologisch appelareaal van ongeveer 4.800 hectare. De verpakkingsfaciliteiten in deze regio beschikken allemaal over zonnepanelen. De EU biedt subsidies voor het toepassen van duurzame energiebronnen.

Ook werd een appelteeltgebied in de Franse Rhonevallei bezocht, waar telers overgegaan zijn op biologische teeltmethoden die weinig productiemiddelen vereisen, een aanpak die tot een lagere opbrengst leidt. De productie bedroeg slechts 25 dozen per 0,4 hectare, ongeveer de helft van wat conventionele teelt zou hebben opgeleverd. De heggen, die werden aangeplant om nuttige insecten te lokken, hadden de schade aan het fruit maar ten dele beperkt. Het blijft noodzakelijk dat telers de biologische boomgaarden 30 tot 35 keer per seizoen bespuiten.

Hoewel Zwitserland maar een kleine appelproducent is met een productie van minder dan 8 miljoen dozen, investeert het land veel in onderzoek en uitbreiding. Ostenson en Granatstein bezochten het Zwitserse Land- en Tuinbouwonderzoeksinstituut in Frick, waar 100 werknemers zich uitsluitend bezighouden met biologische teelt.

Granatstein concludeert dat biologische teelt een goede optie is voor telers in Washington die willen uitbreiden. De verwachte toename van biologische productie zou mogelijk de marktvraag wel kunnen overstijgen. De meeste producten worden op dit moment afgezet op de binnenlandse markt en in Canada. Vorig seizoen werden maar 604.000 van de 9,5 miljoen dozen biologische appelen uitgevoerd. 84% hiervan ging naar Canada.
Publicatiedatum: