De granaatappel is een zeer oude cultuurplant en werd reeds in de Oud-Egyptische cultuur geteeld. Oorspronkelijk komt de granaatappel tussen Iran en India voor, maar inmiddels wordt zij ook al lange tijd in het Middellandse Zeegebied geteeld en gewaardeerd. In de klassieke oudheid gold de vrucht vanwege haar vele zaadkernen als symbool van de vruchtbaarheid en in het Bijbelse paradijs zou zij aan de boom der kennis van goed en kwaad hebben gegroeid. Granaatappelen horen tot de fruitsoorten met de meeste voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan anti-oxidanten, kalium en vitamine B.
Mehmet Daldal toont de smakelijke granaatappelen van BASAK Tarim.
In het Turkse Söke, aan de Turkse kust van de Egeïsche Zee, heeft de producentenvereniging BASAK Tarim zich op de teelt van de granaatappel gespecialiseerd.
Drie Nederlandse medewerkers van BioTropic, Ronald Vianen, Joep van Koevorden en Sven de Jongh, waren midden oktober bij BASAK Tarim op bezoek. Ze werden op de luchthaven door Mehmet Daldal opgehaald, één van de vier producenten van Basak Tarim. Hij vertelt dat BASAK Tarim in 1986 door hem en drie andere agrarisch ingenieurs werd opgericht. Zij vormen ook vandaag nog een producentenpartnerschap. In 2007 besloot één van hen de granaatappel naar biologische richtlijnen te telen. Aangezien er veel vraag naar bio-granaatappelen bleek te zijn, besloot de vereniging om helemaal over te stappen op biologische teelt. Er werd een moderne bedrijfshal met koelmogelijkheid gebouwd, alleen voor biologisch fruit. Hier kunnen per seizoen 600 ton verse granaatappelen verwerkt en verpakt worden. BASAK Tarim werkt inmiddels samen met drie granaatappeltelers.
Begin oktober start de grote oogst en deze duurt circa twee weken. Zodra de granaatappelen van de boom geplukt worden, rijpen ze niet meer na. Daarom is het belangrijk om het juiste tijdstip te herkennen waarop de smaak en de houdbaarheid optimaal op elkaar zijn afgestemd. De kleur van de buitenste schil zegt niet perse iets over de rijpheid van het fruit, maar eerder iets over de variëteit van de granaatappel, waar circa 400 rassen van zouden bestaan. De kleur loopt uiteen van lichtrood tot dieprood en de schil is dik en lederachtig. De pitten kunnen lichtroze tot knalrood zijn en zijn een beetje zuur tot zoet.
Bij BASAK Tarim wordt het ras 'Hicaz' geteeld. Deze geldt als iets minder zoet dan het standaardras 'Wonderful', maar kenners zeggen dat de algehele smaak veel beter is. "We gebruiken alles van de granaatappel. Er wordt niks weggegooid", zegt Mehmet Daldal. "Van onze granaatappelen produceren we verse granaatappelsap, granaatappelsiroop, gedroogde granaatappelschillen, gedroogde granaatappelpitten, granaatappelolie en gedroogde granaatappelbloesem."
Bron: BioTropic / Visnja Malesic

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage: Bloedhete maar geslaagde BioVelddag
- Oud-landbouwminister Cees Veerman ziet nog altijd toekomst in biologische en duurzame landbouw
- De Smaakspecialist investeert in zeewier en neemt de activiteiten van Seamore over
- Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- "In één oogopslag duidelijk hoe ver de initiatieven zijn gevorderd met natuurinclusieve landbouw"
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Is de consument bereid meer te betalen voor zuivel van melkveehouders die de kalfjes bij de koe houden?
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-27 Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- 2022-06-24 "Politieke druk overschaduwt wetenschappelijke basis nieuwe wetgeving koudebehandeling Zuid-Afrikaanse sinaasappelen"
- 2022-06-24 Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- 2022-06-24 Portfolio DSV TerraLife biologische groenbemestermengsels vernieuwd
- 2022-06-23 "Op deze korte termijn uitgesloten worden van de Europese biologische markt, doet pijn en brengt voortbestaan van onze telers in gevaar"
- 2022-06-21 Nautilus Organic en FruitMasters lanceren biologisch afzet- en kennisplatform BioMasters
- 2022-06-21 Pcfruit maakt specifieke gewasbeschermingslijsten voor erkende bio middelen
- 2022-06-20 "Goede vraag naar limes, maar volop uitdagingen om ze in Europa te krijgen"
- 2022-06-20 Veel belangstelling voor demonstratie cameraschoffel-systemen
- 2022-06-17 Overijssels versnellingsprogramma stimuleert teelt en afzet eiwitrijke gewassen
- 2022-06-17 Peruaanse export bio-bananen -20% in eerste kwartaal
- 2022-06-16 Eiwitboeren bundelen krachten voor betere positie in de keten
- 2022-06-16 "Door onderzoek en praktijkervaring wordt het steeds duidelijker hoe we strokenteeltsystemen optimaal kunnen inrichten"
- 2022-06-15 Zespri presenteert displayunits, verpakkingen en duurzaamheidsinitiatief tijdens Organic Produce Summit 2022
- 2022-06-15 Goed begin van de spinazieoogst ondanks wisselende weersomstandigheden
- 2022-06-15 Biologische teelt in Murcia goed voor 28,7% van het areaal
- 2022-06-14 "Verlaging btw op biologische producten is meer dan ooit nodig"
- 2022-06-13 "Limelon bij retail en speciaalzaken in bijna elk Europees land vertegenwoordigd"
- 2022-06-13 Oogstseizoen van start bij Tuinderij LOT
- 2022-06-13 "We gaan samen de Nederlandse consument aan de bio-producten krijgen"