Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kennisuitwisseling tussen boeren, burgers en wetenschappers

Eerste editie 'Agroecology in action' blijkt schot in de roos

Op maandag 16 november vindt de eerste transdisciplinaire meeting over agro-ecologie, 'Agroecology in action', plaats in Leuven. De initiatiefnemers, samenwerkingsverbanden Giraf en het Leerplatform Agro-ecologie, stimuleren samenwerkingen over de grenzen heen door wetenschappers en boeren kennis te laten uitwisselen met verschillende maatschappelijke actoren. Een schot in de roos want de interesse blijkt zeer groot. Zo krijgt agro-ecologie dat een echt duurzame landbouw en duurzaam voedselsysteem nastreeft, steeds meer voet aan de grond.
 
Agro-ecologie zoekt naar technieken en praktijken waar samenwerking met de natuur centraal staat. Dat wordt duidelijk tijdens workshops over agroforestry (boslandbouw), bodemvruchtbaarheid en klimaat.


Copyright: Kobe Van Looveren.

In elke workshop ontdekken de aanwezigen een schat aan ervaringen bij boeren, wetenschappers, studenten, ngo's, overheden en burgers. Op het veldbezoek aan CSA-bedrijf Het Open Veld tonen bio-boeren Tom Troonbeeckx en Brecht Goussey hoe zij te werk gaan om de bodemvruchtbaarheid continu te verbeteren en hoe zij voor het telen van hun groenten gebruik maken van stalmest van een andere bioboer. Zo slagen zij erin om de kringloop te sluiten. Een tweede bezoek op locatie 'Van zaad tot brood' focust op een agro-ecologische graanketen.
 
Agro-ecologische landbouw vraagt vaak minder kapitaal dan wel kennis. Typisch agro-ecologische kennisopbouw wordt ontwikkeld in samenspraak met boeren en bouwt voort op hun kennis en ervaring. Boeren wisselen ook onderling kennis uit. Daarover meer in de workshop 'Uitwisseling van agro-ecologische (praktijk)kennis' over het Sagiter-project van VLM (samenwerking Europese landen) en over het project 'Bio in Beeld' door het ILVO (stimuleren van doelgericht en vraag gestuurd onderzoek).
 
Agro-ecologie stopt niet bij de ondernemers maar betrekt ook de burger. Verschillende initiatiefnemers van succesvolle burgerinitiatieven in Vlaanderen en Nederland, delen hun ervaringen.
 
Het volledige programma van de studiedag is beschikbaar op de website van BioForum. Iedereen met interesse in agro-ecologie is welkom: wetenschappers, boeren, ngo's, adviseurs, consumenten en lokale voedselinitiatieven.
 
De TAM-meeting gaat vooraf aan de vierde editie van de BAM (Belgian Agroecology Meeting) die agro-ecologie op een meer theoretisch niveau benadert.
Publicatiedatum: