Richard Soepenberg, Frunet:

"Dit jaar in Spanje 40-50% meer biologisch aangeplant"

Tholen - Vijf jaar geleden verkaste Richard Soepenberg vanuit Nederland naar Spanje om commercieel manager te worden van Frunet. Een half jaar later kwam hij groot in het nieuws toen een Duitse senator de biologische komkommers van Frunet beschuldigde als veroorzaker van de EHEC-uitbraak. Afgelopen week oordeelde het hof dat de stad Hamburg een schadevergoeding moet betalen aan de Spaanse producent. "Na 4,5 jaar eindelijk gerechtigheid, al moeten we het bedrag en het termijn van de betaling nog afwachten", blikt Richard tijdens de Fruit Attraction terug.


Richard Soepenberg.

Te hard?

In Spanje is een massale switch gaande naar biologisch. "Dit jaar is er 40-50% meer biologisch aangeplant, dat is gigantisch. Wij maken dezelfde groei door als het landelijke beeld. We worden hierdoor gedwongen vanwege de toenemende vraag van onze klanten. Doen we dat niet, dan pakken bepaalde klanten een te groot deel van onze afzet en dat willen we niet", vertelt Richard. "Natuurlijk ben ik blij met de toenemende vraag naar biologische producten, maar ik ben ook wel eens bang dat het te hard gaat. Het is nu nog niet het geval, maar als we een overproductie in bio krijgen, dan komen de prijzen van bio en conventioneel te dicht bij elkaar."

Frunet levert het complete kasgroentenpakket biologisch, waarbij de cherrytomaten verreweg het belangrijkste zijn. De afnemers bevinden zich grotendeels op de exportmarkten, hoofdzakelijk in groeimarkt Scandinavië, maar ook Duitsland, Frankrijk en Nederland zijn belangrijke afzetmarkten voor het bio-product. Frunet heeft in Malaga 10 hectare eigen teelt en werkt daarnaast nauw samen met zo'n veertig telers in Almeria, waarvoor exclusief de complete afzet wordt verzorgd.

Het Spaanse bio-kasgroentenseizoen is inmiddels van start gegaan met hoge prijzen. "Het seizoen is laat gestart en dat sluit mooi aan op het Hollandse seizoen. Er komt de komende weken een flink volume op de markt, maar de vraag is er ook naar. Voor sommige producten kunnen we de vraag niet eens invullen", vervolgt Richard. "Vorig jaar oktober lag de prijs van bio-cherrytomaten af tuin rond de 1,30 euro per kilo en die is nu 1,90 euro. Ook trostomaten zijn duur en van courgettes zijn er eveneens weinig beschikbaar. Een uitzondering vormen de komkommers, die zijn spotgoedkoop!"

Voor meer informatie:

Frunet Bio
Richard Soepenberg
Tel: + 34 952 52 75 10
Móbiel: + 34 661 684 861
Fax.: + 34 952 52 75 11
Ctra. De Algarrobo Km. 2,5
29750 - Algarrobo. Malaga
Richard@frunet.net
www.frunet.net

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven