Mycotoxines zijn stofwisselingsproducten van schimmels. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn bij inname door de mens, daarom is het van belang het gehalte aan mycotoxines in voedingsmiddelen goed te kunnen bepalen. "Dit is ook interessant voor producenten van biologische producten. Mycotoxines worden geproduceerd door bepaalde schimmels, die kunnen voorkomen op biologische landbouwproducten en gangbare landbouwproducten", vertelt Hieke Reijnhoudt.
De gepubliceerde normontwerpen beschrijven analysemethoden voor de bepaling van zearalenone in eetbare plantaardige oliën en van T-2 en HT-2 toxines in granen en graanproducten voor zuigelingen en jonge kinderen. Als analysetechniek wordt vloeistofchromatografie met (tandem) massaspectrometrische detectie (LC-MS/MS) gebruikt. Deze techniek is zeer specifiek, heeft een hoge gevoeligheid en een brede toepasbaarheid. De prestatiekenmerken van deze methode voldoen aan de eisen uit Europese wetgeving, waardoor de methodes uitermate geschikt zijn om gebruikt te worden bij handhaving van Europese wetgeving voor voedselveiligheid.
De normen
Het gaat om de volgende normontwerpen:- NEN-EN 16924:2015 Ontw. 'Foodstuffs - Determination of zearalenone in edible vegetable oils by LC-FLD or LC-MS/MS'
- NEN-EN 16923:2015 Ontw. 'Foodstuffs - Determination of T-2 toxin and HT-2 toxin in cereals and cereal products for infants and young children by LC-MS/MS after SPE cleanup'
De ontwikkeling van deze normen wordt uitgevoerd onder Nederlands projectleiderschap binnen CEN/TC 275 'Food analysis - Horizontal methods' in de werkgroep 'Biotoxins'. Deze twee normontwerpen zijn de eersten in een reeks normen voor analysemethoden van mycotoxines in voedingsmiddelen (elf in totaal).