Normontwerpen analysemethoden van mycotoxines ter commentaar

In opdracht van de Europese Commissie ontwikkelt CEN nieuwe Europese normen voor de analysemethoden van mycotoxines in levensmiddelen. Onlangs zijn hiervoor twee normontwerpen gepubliceerd. Belanghebbende partijen die met eetbare plantaardige olie, of met graan(producten) voor zuigelingen en kinderen werken, kunnen tot 8 december aanstaande commentaar indienen op deze normontwerpen.

Mycotoxines zijn stofwisselingsproducten van schimmels. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn bij inname door de mens, daarom is het van belang het gehalte aan mycotoxines in voedingsmiddelen goed te kunnen bepalen. "Dit is ook interessant voor producenten van biologische producten. Mycotoxines worden geproduceerd door bepaalde schimmels, die kunnen voorkomen op biologische landbouwproducten en gangbare landbouwproducten", vertelt Hieke Reijnhoudt.

De gepubliceerde normontwerpen beschrijven analysemethoden voor de bepaling van zearalenone in eetbare plantaardige oliën en van T-2 en HT-2 toxines in granen en graanproducten voor zuigelingen en jonge kinderen. Als analysetechniek wordt vloeistofchromatografie met (tandem) massaspectrometrische detectie (LC-MS/MS) gebruikt. Deze techniek is zeer specifiek, heeft een hoge gevoeligheid en een brede toepasbaarheid. De prestatiekenmerken van deze methode voldoen aan de eisen uit Europese wetgeving, waardoor de methodes uitermate geschikt zijn om gebruikt te worden bij handhaving van Europese wetgeving voor voedselveiligheid.

De normen

Het gaat om de volgende normontwerpen:

De ontwikkeling van deze normen wordt uitgevoerd onder Nederlands projectleiderschap binnen CEN/TC 275 'Food analysis - Horizontal methods' in de werkgroep 'Biotoxins'. Deze twee normontwerpen zijn de eersten in een reeks normen voor analysemethoden van mycotoxines in voedingsmiddelen (elf in totaal).

Commentaar indienen?

Voor het commentaarformulier of vragen over deze normen of het normalisatieproces: Hieke Reijnhoudt, consultant AgroFood & Consument, telefoonnummer 0152 690224 of e-mail afc@nen.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.