"Ggo-soja remt groei bij geitenlammeren"

Moedergeiten die de ggo-soja als voer krijgen, produceren melk dat lagere vetwaarden, minder proteïnen en minder antistoffen bevat. Hun nakomelingen zijn ook kleiner en groeien trager. Dat zijn de resultaten van een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Het onderzoek verscheen in de Small Ruminant Research, een gespecialiseerd wetenschappelijk tijdschrift voor veeteelt. De onderzoekers wilden weten wat de effecten waren als je Roundup Ready GE-sojabonen toevoegde aan het voer van vrouwelijke geiten. Deze sojabonen zijn genetisch aangepast om resistent te zijn tegen het bestrijdingsmiddel Roundup. Het is een van de meest geteelde sojabonen in de wereld.

In hun onderzoek voerden ze twee groepen zwangere geiten het ggo-voer, twee andere groepen kregen gewone sojabonen als voer. Nadat de lammeren geboren werd, werden ze gemeten. Ze hadden allemaal ongeveer dezelfde grootte. Daarna kregen ze 60 dagen lang enkel moedermelk te eten. Na zowel 30 als 60 dagen wogen de jongen van de met ggo-soja gevoerde geiten 20 procent minder en waren ze ook kleiner. De resultaten waren statistisch relevant.

De groeiremmingen bij de lammeren is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan het feit dat de melk van de moederdieren opvallend minder voedzaam was en minder van de IgG-antistoffen bevatten die tijdens de vroege groei van essentieel belang zijn.

Klik hier om het onderzoek te lezen.

Bron: The Ecologist via BioForum Vlaanderen
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.