Ook BT en MTBT in bio-katoen

"Opvallend veel chemische stoffen in kleding"

Het is geen geheim dat er chemische stoffen gebruikt worden om kleding te maken. De vraag is echter of er nog veel chemische stoffen te vinden zijn in de kleding die in de winkel gekocht kan worden. De Zweedse onderzoekster Giovanna Luongo heeft zestig kledingstukken van diverse (internationale) merken onderzocht en trof daarin duizenden chemische stoffen aan. Tevens identificeerde ze ongeveer 100 van die stofjes.

Voor twee groepen verbindingen, de chinolinen en benzothiazolen, heeft ze vervolgens ook bekeken of deze stofjes er bij het wassen uitgaan. Uit de afname van de concentratie in de kleding na het wassen, kan de onderzoekster concluderen dat aanzienlijke concentraties van deze stofjes in het afvalwater terecht komen. Gezien de langzame afname van de concentratie in de kleding bij het wassen, concludeert ze verder dat aanzienlijke hoeveelheden van de verbindingen lang in het textiel blijven zitten, met de blootstelling aan de huid aan potentieel schadelijke verbindingen als gevolg.

Biologisch

Opvallend genoeg is dat ook drie van de vier kledingstukken die gemaakt zijn van 100 procent biologisch katoen, voorzien van ecolabels, ook BT en MTBT bevatten, met concentraties die 7 tot 30 keer hoger zijn dan de gemiddelde concentratie in 'gewone' 100% katoenen kleding. Dit suggereert volgens de onderzoekster dat 'eco-labelling' geen garantie is dat de stoffen vrij zijn van schadelijke chemicali├źn.

Klik hier om de volledige thesis te lezen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.