Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook biologische aardappel vaak weggegooid

Helft alle aardappelen eindigt bij afval

Tussen veld en bord gaat de helft van de aardappeloogst verloren, dat is de conclusie van Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH Zurich. Het onderzoek richtte zich op de Zwitserse markt, waar gemiddeld 300 kilo voedsel bij het afval beland. Waar voedselverspilling kan rekenen op meer interesse, besloten de onderzoekers één product te onderzoeken.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat in Groot-Brittannië twee derde van de aardappeloogst bij het afval belandt. Deze cijfers kunnen niet direct vertaald worden naar de Zwitserse situatie. De onderzoekers keken naar de verliezen bij telers, groothandels en supermarkten. Ook werd de uitval bij verwerkers en consumenten onderzocht. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen biologische en conventionele aardappelen.



Het verlies in de aardappelen is 'erg hoog', zo schrijven de onderzoekers. Van de conventionele aardappelen vindt 53 procent niet haar weg naar het bord van de consument. Voor biologische aardappelen ligt dat zelfs nog hoger, 55 procent van de aardappelen eindigt tussen het afval. Voor de bewerkte aardappelen zijn de cijfers iets positiever, 41 procent van de biologische aardappelproducten en 46 procent van de conventionele aardappelproducten eindigt tussen het afval.

"De consument heeft uiteindelijk voor zowel biologische als conventionele aardappelen dezelfde verwachtingen omtrent kwaliteit en voorkomen." De uitval is het grootst bij de teler, daar blijft al ongeveer een kwart van de aardappelen achter. Bij de groothandel ligt het uitvalpercentage tussen de 12 en 14 procent. Retailers doen het aanzienlijk beter met een uitval van drie procent, maar bij consumenten eindigt nog altijd 15 procent van de producten niet op het bord.

De uitval bij de consument is volgens de onderzoekers het meest schokkend, ook al is het percentage relatief laag. Probleem is dat de consument de aardappelen echt bij het afval gooit, schakels eerder in de keten leveren de aardappelen vaak aan diervoederproducenten of biovergistingsinstallaties.

Als oplossing wijzen de onderzoekers op verbeteringen bij de telers, nieuwe rassen en rotatieteelt moeten de uitval aan het begin van de keten terugdringen. Daarnaast moeten de kwaliteitseisen worden aangepast zodat ook misvormde aardappelen op de markt kunnen komen, dat zou de uitval met drie tot vier procent verminderen. Om de afvalberg bij consumenten te verkleinen moet een gedragsverandering plaatsvinden, maar dat is moeilijk, zo onderkennen de onderzoekers.
 
Bron: ETH Zurich
Publicatiedatum: