Tegen het einde van dit jaar zal naar verwachting een miljoen hectare biologisch verbouwd worden. Vooral in het westen van Frankrijk, de groentetuin van het land, stijgt het aantal biologische bedrijven. Bretagne telde begin van dit jaar nog 1880 biologische bedrijven, inmiddels is de grens van 2000 gepasseerd. Daarmee is 5,8 procent van de boeren in Bretagne omgeschakeld en telt het schiereiland 74.000 hectare biologische landbouw. Dat komt overeen met 4,5 procent van het totaal areaal.
Invloed melkprijzen op omschakelen
De groei komt voor een groot deel voor rekening van melkveehouders die omschakelen, lage melkprijzen zetten de boeren aan om te schakelen naar biologisch. "Het is een klassiek voorbeeld", vertelt Antoine Bresnard van de Bretonse federatie voor biologische landbouw (Frab). "Zelfs al duurt de omschakeling twee jaar, toch zetten melkveehouders het proces in gang. De laatste omschakelgolf was in 2008." De biologische landbouw is ook goed voor de werkgelegenheid. Gemiddeld telt een biologische boerderij 2,4 arbeidsplaatsen tegen 1,5 arbeidsplaatsen op een conventionele boerderij.In verhouding tot het totale areaal telt Frankrijk vijf procent biologisch, in 2007 stond de teller op twee procent. Daarmee is biologische landbouw nog altijd een klein onderdeel, zeker gezien de doelstelling dat in 2020 twintig procent van het landbouwareaal biologisch gebruikt moet worden.
Meeste aankopen bij hypermarkten
In de vraag groeit de markt ook. Vorig jaar besteedden de Fransen bijna vijf miljard euro aan biologische producten. Een consumentenonderzoek toont de ontwikkelingen aan de vraagzijde van de markt. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat 74 procent van de aankopen bij super- of hypermarkten gedaan wordt. Consumenten noemen binnen deze categorie vooral Carrefour (41%) en Leclerc (39%).Uit het onderzoek blijkt dat negen van de tien Fransen minimaal af en toe biologische producten kocht in 2014. Een jaar eerder was dat nog 75 procent. De meeste consumenten kopen biologische groenten en fruit (79%). Daarna volgen zuivel (58%) en kruidenierswaren als olie, pasta en rijst (48%). Brood en vlees staan onder aan de biologische boodschappenlijst met respectievelijk 30 procent en 33 procent van de aankopen.