"Maak van duurzaam Groningen de Deltawerken 2.0"

De ogen zijn gericht op Groningen. Wat gaat de meest noordelijk gelegen provincie doen aan de gevolgen van de aardbevingen, die steeds heviger en frequenter worden? "Op dit moment lossen we problemen op korte termijn op, hiermee missen we de kansen voor de toekomst. Het is de hoogste tijd dat markt en overheid zich samen gaan inzetten voor echte toekomstbestendigheid en we gezamenlijk de grote kansen in Groningen benutten."

Dat is de mening van Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga, wiens platform op 12 november 2015 in MartiniPlaza te Groningen een congres houdt voor experts uit heel Nederland, in samenwerking met onder andere de provincie. De grootste belemmering voor verduurzaming is volgens hem een gebrek aan gezamenlijke visie op de toekomst. "Voor de gigantische bouwopgave die er nu ligt, wordt voor een groot deel maatschappelijk geld gebruikt. Dat kan maar één keer goed ingevuld worden. Gebruik deze middelen dan ook voor een duurzame toekomst."

De trots van Nederland

Terwijl de provincie zich vooral oriënteert op de diverse mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen, weet ze dat de tijd dringt. Kan een hoge bouwsnelheid gecombineerd worden met aardbevingsbestendigheid, circulariteit en all-electric woningbouw? "Dat is de uitdaging en dat vereist een visie", vindt Walinga. "Neem de Deltawerken als voorbeeld. Gebundelde kennis, ontstaan uit samenwerking tussen markt en overheid, zorgde daar voor een oplossing voor het probleem én een succesvol exportproduct wat wereldwijd is ingezet. De Deltawerken werden de trots van Nederland."Deltawerken 2.0: kennis en kunde

Om van Groningen de Deltawerken 2.0 te maken, moet de kennis over duurzaam en aardbevingsbestendig bouwen gecentraliseerd worden. Een ander belangrijk element is het in contact brengen van koplopers in de bouw- en vastgoedsector met overheidsorganen. "Vanaf de start van het Duurzaam Gebouwd Congres voorzien we in deze kennis, met onder andere een beleid- en ambitieformulering van Gedeputeerde Nienke Homan en marktvisies van De Bouwer & Partners-directeur Syto Goslinga en Brink Groep directievoorzitter Hans de Jonge." De workshoprondes gedurende het evenement voorzien volgens Walinga tevens in een ander belangrijk element: activeren. "We brengen de professionals bij elkaar en laten ze inzoomen op specifieke cases. Vanzelfsprekend hopen we en verwachten we dat hier verse business en samenwerkingsverbanden ontstaan."

Groningen op de kaart

Gezamenlijk maken de aanwezigen de eerste stap om Groningen aardbevingsbestendig te maken en als meest duurzame provincie van Nederland op de kaart te zetten. De tweede stap is deze kennis en kunde vanuit Groningen wereldwijd exporteren. "Voor de trots van de Groningers zijn beide stappen erg belangrijk. Op dit moment zie je vooral de gedachtegang terug die Duurzaam Gebouwd-expert Laurens de Lange beschrijft in zijn blog ‘Het zijn jouw aardbevingen, niet de mijne’. Die mindset gaan we op 12 november volledig omdraaien, omdat het niet alleen voor Groningen een probleem, oplossing en kans is, maar voor heel Nederland."

Duurzaam Gebouwd Congres

Dit jaar wordt het Duurzaam Gebouwd Congres gehouden op 12 november in MartiniPlaza te Groningen. Wilt u zich inschrijven? Bekijk daarvoor de officiële website van het Duurzaam Gebouwd Congres. Benieuwd naar wie zich al ingeschreven hebben? Hier vindt u ook de lijst met huidige inschrijvingen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.