"EU voorstel kan leiden tot tekort bio-diervoeders"

Britse landbouworganisaties hebben gewaarschuwd dat het EU voorstel om biologische diervoeders binnen 150 kilometer van het bedrijf aan te schaffen, in het Verenigd Koninkrijk niet werkt. De Britse biologische agrariërs zouden problemen kunnen krijgen om genoeg diervoeders aan te schaffen als voorgestelde wijzigingen in de EU-regels worden ingevoerd.


 
Eerder deze maand stemde de Agrarische Commissie van het Europees Parlement voor een wijziging van de EU regelgeving, een volgende stap in het lange proces van veranderingen in Europese wetgeving.

Volgens de NFU adjunct directeur Minette Batters zou het, terwijl sommige doorgevoerde wijzigingen voor meer flexibiliteit in de biologische sector zorgen, zo kunnen zijn dat andere wijzigingen biologische boeren "in de toekomst voor een levensgroot probleem stellen."
 
De grootste zorg is het voorstel dat vereist dat biologisch diervoedsel op het bedrijf zelf of binnen een straal van 150 kilometer geproduceerd wordt. Mevrouw Batters zegt dat dit "een grote bedreiging is voor alle veehouders en daadwerkelijk de levensvatbaarheid van hun bedrijven op het spel zou kunnen zetten."
 
"Deze verandering op de aanschaf van biologisch diervoedsel is niet werkbaar in het Verenigd Koninkrijk, want er is al een groot tekort en de mensen zouden het simpelweg niet meer kunnen krijgen", zegt zij. "Wij zijn erg blij met de verwijdering van de voorwaarde waarin gesteld wordt dat de lasten voor toevallige besmetting zouden moeten worden gedragen door de biologische boeren. Wij zijn blij ervoor te kunnen zorgen dat de EU-regelgeving de Britse biologische boeren niet benadeelt. We willen er ook zeker van zijn dat de conventionele boeren door deze veranderingen niet belemmerd worden."

Chris Atkinson, hoofd van het Soil Association's normenteam merkt op dat de stem van de Agrarische Commissie de eerste bijdrage was aan een proces dat "slechts een deel van de uiteindelijke beslissing is". Hij zei dat sommige, meer alarmerende onderdelen waarover de leden van het Europees Parlement het eens waren geworden, zoals het voorstel over de 150 kilometer, waarschijnlijk niet in de uiteindelijke tekst terecht zullen komen.
 
De wijzigingen waarmee de Agrarische Commissie vorige week akkoord ging, zullen nu onderwerp van gesprek worden in de inter-institutionele onderhandelingen tussen de Europese Raad, het Parlement en de Commissie.

Bron: FG Insight

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.