Nog altijd veel pesticiden gebruikt
Geen biologische revolutie in Schotland
In het rapport staat dat 98% van de akkerbouwgewassen in Schotland met pesticiden wordt behandeld. Voornamelijk met typen herbiciden en fungiciden. Bij fruit is het 94%. Van de landbouwbedrijven in Schotland gebruikt 87% pesticiden, waarbij de overgebleven 13% ervoor kiest om geen chemicaliën in te zetten.
De Scottish Wildlife Trust is van mening dat het gebruik van pesticiden een schadelijk effect heeft op de Schotse fauna en het ecosysteem, en dat de niveaus van het gebruik zouden moeten worden beperkt. De organisatie maakt zich ook druk over de verruiming van een andere groep pesticiden – insecticiden – zoals die al heeft plaatsgevonden in Engeland.
In bepaalde delen van Engeland is het toegestaan om neonicotinoïde pesticiden te gebruiken, ondanks het feit dat deze uit de meeste delen van Europa verbannen zijn, omdat ze zeer schadelijk zijn voor bijen.
In het daarmee verwante voedings- en landbouwnieuws heeft de Schotse overheid bekendgemaakt dat de vermijdbare voedselverspilling in Schotland is teruggebracht met bijna 8% sinds 2009. Dit komt overeen met de vooraf gestelde doelstellingen.
De kabinetssecretaris voor Plattelandszaken en Milieu zei hierover tegen het Schotse Parlement: "Huishoudelijk voedselafval is sinds 2009 met ongeveer 37.000 ton per jaar verminderd – 5,7% over het geheel genomen – met daarbij een vermindering van 7,7% over het geheel, of 30.000 ton per jaar, aan vermijdbare voedselverspilling. Deze vermindering heeft de Schotse huishoudens een som van maar liefst 92 miljoen pond (127,6 miljoen euro) per jaar bespaard."
Bron: Digital Journal
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-06 VS: Verkoop biologische citrus daalt
- 2023-06-06 "Dat juist Marloe en Raymond de BD-aspergeteelt omarmd hebben, past goed bij hun eigenzinnige karakter"
- 2023-06-06 Boer Ayoub bezoekt bio-fruitteler Wil Sturkenboom
- 2023-06-05 Onderzoek naar link tussen beschikbaarheid van zoet water en stikstofefficiëntie
- 2023-06-05 Welke vijf bedrijven maken kans op de BioVLAM 2023?
- 2023-06-05 BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- 2023-06-05 Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
- 2023-06-02 "In vergelijking met vorig jaar hebben we ons verkoopseizoen eerder moeten beëindigen"
- 2023-05-31 De Générose: nieuwe biologische 100% Franse tomaat
- 2023-05-31 "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- 2023-05-31 "Qua kosten zitten biologische champignons aan maximum"
- 2023-05-30 Het geheim van Gisele Bündchen? Lokaal en biologisch eten
- 2023-05-30 "Oog houden voor individuele uitdagingen, zodat telers geen nummer worden"
- 2023-05-30 Stadsbestuur Lier oogst zelf bio-groenten voor goede doelen
- 2023-05-26 Consumenten in Beieren kopen ondanks inflatie regionale en biologische producten
- 2023-05-26 Moestuinseizoen van start bij Landgoed Huis Sevenaer
- 2023-05-26 Jonge zeewierondernemers presenteren duurzame innovaties op Wereld Oceanen Dag
- 2023-05-26 René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- 2023-05-25 "In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"
- 2023-05-25 "Op weg naar emissieloos stikstofgebruik in de fruitteelt"