Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische landbouw presteert desondanks verbazingwekkend goed"

Studie: te weinig EU-onderzoeksgeld voor bio-landbouw

Het verhogen van de investeringen in onderzoek voor de biologische landbouw kan bijdragen aan het oplossen van veel milieu- en sociale vraagstukken van de Europese landbouwsystemen. Dit blijkt uit een nieuwe studie die vandaag (22 oktober) gepresenteerd in het Europees Parlement gepresenteerd zal worden.

Uit de studie, uitgevoerd door de Université Catholique de Louvain (België) en het Organic Research Centre (Verenigd Koninkrijk), blijkt dat er een paradox bestaat tussen het potentieel van en de feitelijke investering in biologisch landbouwonderzoek. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat biologische landbouw beter in staat is om de uitdagingen van duurzaamheid aan te pakken dan conventionele landbouw. Dit staat in schril contrast met het beperkte onderzoeksbudget dat ze zowel op Europees als op nationaal niveau besteden aan de biologische landbouw.

"De biologische voedsel- en landbouwsector is een koploper in de transitie naar duurzame voedselsystemen", aldus Eduardo Cuoco, hoofd van het secretariaat van TP Organics. "In 2014 publiceerde TP Organics een 'Strategic Research and Innovation Agenda for Organic Food and Farming'. De agenda laat zien dat de biologische sector veel te bieden heeft voor de hele landbouw, zowel op het gebied van het ontwikkelen van duurzame productiesystemen als voor het ontwerp van veerkrachtige ondernemingsmodellen. De studie die we vandaag presenteren, wijst erop dat de EU en de lidstaten te weinig investeren in onderzoek, gezien de potentie van de bio-landbouw. 'The Horizon 2020 Work Programme' dat vorige week aangenomen werd voorziet in aanzienlijk meer budget voor de biologische landbouw dan de vorige EU-onderzoeksprogramma's, maar dit is slechts een eerste stap. Een rechtvaardig aandeel van het publieke geld zou uitgetrokken moeten worden voor de ontwikkeling van de biologische sector."

Susanne Padel van het Organic Research Centre, co-auteur van de studie en lid van de TP Organics stuurgroep, voegt toe: "Biologische landbouw is vaak bekritiseerd voor het hebben van lagere opbrengsten dan conventionele landbouw, maar gezien de enorme verschillen in investeringen in onderzoek tussen biologisch en conventionele landbouw, presteert de bio-landbouw verbazingwekkend goed. Terwijl de productiviteit van de conventionele landbouwsystemen grotendeels afhangt van intensief gebruik van fossiele energie, moet het potentieel van de productiviteit van de biologische landbouw nog onderzocht worden."
Publicatiedatum: