Syngenta zou Europa onvolledig geïnformeerd hebben over GGO-gewassen

In nasleep van de Volkswagen-affaire waarin gesjoemeld werd met software in auto's om de uitstootresultaten te beïnvloeden, dook de Franse krant Le Monde op een andere procedure waar de EU steken laat vallen: toelating van GGO-gewassen. De krant schrijft dat veredelingsbedrijf Syngenta bij de aanvraag voor zes maïsrassen twijfelachtig te werk ging in de informatievoorziening aan de EU.De krant wist de hand te leggen op documenten die Syngenta afgelopen zomer aan de Europese Commissie voorlegde. In deze documenten geeft Syngenta een update van de eigenschappen van de rassen MIR604 en GA21, waarbij het bedrijf aangeeft deze in eerdere correspondentie niet vermeld te hebben. De verandering zou geen gevolgen hebben voor de effecten op de volksgezondheid, dierenwelzijn of milieu.

Het gewas MIR604 zou een genetische aanpassing hebben waardoor het ras 'rootworm' aan kan, GA21 zou toleranter zijn voor glyfosaat. Beide genetische eigenschappen zijn volgens Le Monde niet gecorrespondeerd en waren niet aanwezig in de varianten die door de autoriteiten werden onderzocht.

Volgens de Franse krant wordt er op Europees niveau onderzoek gedaan naar de veranderingen in de rassen, maar worden de rassen al op grote schaal ingezet in de Franse landbouw. Daar zouden ze bekend staan als 'hidden GMO' onder tegenstanders van deze veredelingstechniek.

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Le Monde

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.