Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Klaas de Lange is 'verknocht aan de streek'

"Bio-werkwijze geeft Weerribben Zuivel bestaansrecht"

Tholen – Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van Europa. Het gebied is tevens de thuisbasis van Weerribben Zuivel. De eerste boerderij van Weerribben Zuivel is bijna 30 jaar geleden omgeschakeld naar de biologische werkwijze. Een stap waar Klaas de Lange nooit spijt van heeft gehad. "De biologische werkwijze geeft het bedrijf bestaansrecht", aldus Klaas. Hij geeft aan nooit weg te willen uit het gebied: "Ik ben hier geboren en echt verknocht aan de streek."


Klaas de Lange.

Natuurbeheer

Klaas merkt op dat er steeds minder boeren in het gebied te vinden. "Er is een afwaartse beweging merkbaar. Dat vind ik jammer. Het is namelijk een voorrecht om hier te mogen wonen en werken. Wij willen hier dan ook graag blijven." Essentieel is het volgens hem om een manier van boeren te vinden die in de Weerribben past. "Daarom zijn wij toen ook omgeschakeld naar biologisch. We voerden al een extensief beleid op de melkveehouderij en zaten daarmee al dicht bij de biologische werkwijze, toch zagen we al snel in dat de certificering echt een meerwaarde zou hebben." Vanwege de bijzondere ligging is natuurbeheer ook een belangrijke taak van Weerribben Zuivel. "We onderhouden het gebied, hiervoor hebben we een goede relatie opgebouwd met Staatsbosbeheer. Dit is voor hen een 'low budget-manier' van natuurbeheer en wij hebben elkaar hierin echt gevonden. Geleidelijk aan zijn onze taken op dit gebied dan ook verder uitgebreid."



Voldoende melk

De melkproductie van Weerribben was eerst heel kleinschalig, maar Klaas erkent dat de productie in de loop van de jaren aanzienlijk toegenomen is. "We zijn begonnen met 50 melkkoeien, maar beschikken inmiddels over nog drie andere locaties in de Weerribben. Een jaar of 10 geleden kwam de tweede locatie er bij en de derde locatie zit sinds 5 jaar in Giethoorn. Onze koeien leveren voldoende melk voor de gehele productie van Weerribben Zuivel." De stal van de boerderij aan de Veldhuisweg is van bovenaf te bekijken vanuit de kantine. "Bezoekers waarderen dit." Klaas geeft aan dat de koeien altijd in- en uit de stal kunnen lopen. "Ze kunnen dit zelf bepalen. De pinken staan momenteel wel constant buiten in het natuurgebied."


Een paar van de koeien van Weerribben in het natuurgebied.

Trots

Klaas is trots op waar het bedrijf nu staat. "Ik ben hobbymatig begonnen, maar door de goede mensen aan te trekken is Weerribben Zuivel hebben we het rendement aanzienlijk verhoogd. Ook als ik weg ben, gaat alles goed door. Dat is heel fijn. Weerribben Zuivel heeft veel vaste klanten. Dit hebben we bereikt door te doen wat we zeggen." Hij vertelt dat er steeds meer belangstelling vanuit de horeca is. "Vooral de bekertjes met drinkyoghurt doen het daar goed. Het belangrijkste kanaal blijft echter het natuurvoedingskanaal. Ook produceren we onder private label voor Albert Heijn."

Voor meer informatie:

Klaas de Lange
Weerribben Zuivel
Veldhuisweg 9
8362 VB Nederland
0527 292529
[email protected]
www.weerribbenzuivel.nl