IFOAM EU:

"Meer ambitie nodig in New Horizon 2020 Work Programme"

Het nieuwe werkprogramma van de EU-regeling voor de financiering van onderzoek en innovatie (Horizon 2020) werd gisterenavond aangenomen. Er zal in 2016 en 2017 in totaal 33 miljoen euro voor de biologische landbouw beschikbaar zijn. Daarnaast is er 174 miljoen euro beschikbaar voor uitdagingen die ook de bio-landbouw aangaan. Hoewel dit een eerste stap is naar een succesvolle implementatie van het European Organic Action Plan van de Commissie, is er volgens IFOAM EU meer ambitie nodig om de groei van de biologische sector te ondersteunen.

Christopher Stopes, IFOAM EU-voorzitter: "Het European Organic Action Plan zorgt voor een goede beoordeling van de onderzoeksbehoeften van de biologische sector en dit zal dankzij Horizon 2020 versterkt worden. We zijn blij met het feit dat de Commissie is begonnen met de uitvoering van het plan. Het is echter duidelijk dat dit slechts het begin is. Er zijn een aantal prioritaire thema's die nog moeten worden aangepakt, waaronder veel thema's die geïdentificeerd zijn tijdens de Organic Research Conference van de Commissie in mei van dit jaar."

Marco Schlüter, IFOAM EU-directeur: "Om een innovatieve biologische sector te garanderen en te profiteren van de mogelijkheden voor toekomstige groei, is een sterke uitvoering van het European Organic Action Plan nodig. Op basis van haar bijdrage aan innovatie en het potentiële marktaandeel, zou 10% van de voor Horizon 2020 beschikbare 3,85 miljard euro moeten worden besteed aan biologisch. Het nieuwe werkprogramma biedt een aanzienlijk bedrag, maar dit ligt nog ver af van het doel. Helaas blijft de Commissie met haar beleid vooral de grote industriële spelers in de voedingssector ondersteunen, in plaats van te werken aan de verbetering van het concurrentievermogen van het Europese MKB. Biologische voedselverwerking is bijvoorbeeld volledig weggelaten uit het nieuwe werkprogramma - een zwakte die al tijdens de evaluatie van het voormalige Organic Action Plan aan het licht is gekomen."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.