Strengere eisen import bio-product

Europees Parlement voor verscherping bio-regels

Om het vertrouwen in het Europese bio-label te vergroten moeten boeren, verwerkers, handelaren en importeurs hogere, maar realistische en duurzame criteria volgen, daarvoor pleitte de Landbouwcommissie van het Europees Parlement gisteren (dinsdag 13 oktober). Ook moeten er strenge fraudecontroles ingevoerd worden. De parlementsleden introduceerden maatregelen om kruisbestuiving tussen bio en conventioneel te voorkomen voor zowel gemengde als conventionele boeren. Daarnaast werden er plannen gepresenteerd om kleine boeren te helpen bij de omschakeling."We zijn tevreden over onze positie voorafgaand aan de triologen (overleg tussen afgevaardigden van het Europees Parlement, Europese Raad en Europese Commissie, red.). Maar we weten ook dat dit alleen in de praktijk werkt als alle betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen om de biologische landbouw te verbeteren", zei rapporteur Martin Häusling (Greens/EFA, DE). Hij leidt de onderhandelingen over de definitieve tekst namens het Parlement.

Meer verantwoordelijkheid

In tegenstelling tot het voorstel van de Commissie staat het Parlement er op dat biologische landbouw een controlemechanisme nodig heeft in de hele keten om fraude te voorkomen. Het Parlement steunt het voorstel om de controles meer te baseren op risico's, maar gaat niet akkoord met de afschaffing van een jaarlijkse, fysieke, op locatie controle van alle bio-boerderijen. Lidstaten moeten ook de traceerbaarheid van producten garanderen tijdens alle stappen in het productieproces, bereiding en distributie om de consument de garantie te kunnen geven dat biologisch ook daadwerkelijk biologisch is.

Ook stelt het Parlement nieuwe maatregelen voor om de verantwoordelijkheid van de schakels in de keten te vergroten en ongeautoriseerde technieken te voorkomen. Als bijvoorbeeld het vermoeden bestaat dat de regels geschonden worden, mag een product volgens dit voorstel niet onder het bio-label vermarkt worden. Het product mag alleen als biologisch vermarkt worden als uit onderzoek blijkt dat de besmetting niet te voorkomen was en alle voorzorgsmaatregelen genomen waren.

Strengere importeisen

Als dat nodig mocht zijn, kan de Commissie na 2020 met wettelijke bepalingen komen om het maximum MRL's vast te stellen en compensatie te bieden voor niet te voorkomen besmetting.

Ook wil het Parlement de gecombineerde bedrijven niet verbieden, mits er een duidelijke scheiding is tussen de biologische en conventionele productie. Het Parlement steunt het voorstel om groepscertificering mogelijk te maken.

Tot slot steunt het Parlement het Commissie-voorstel dat importproducten aan strenge eisen onderworpen moeten worden. De huidige regels die stellen dat een derde land vergelijkbare maar niet per se identieke standaarden moet aanhouden, moet in vijf jaar uitgefaseerd worden. Wel moet er een uitzondering mogelijk zijn om grote marktverstoringen te voorkomen, bijvoorbeeld als door klimatologische omstandigheden een product niet aan de eisen kan voldoen.

Bron: Europees Parlement

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.