Groeiende vraag naar 'grassfed' zuivel in VS
Wanneer Neal Klaphake zijn kudde van 80 koeien bijeen moet krijgen, gebruikt hij een standaard uitroep. "Come, boss", schreeuwt hij. "Als ik dat roep, weten ze dat het tijd is om naar huis te gaan", legt hij uit. "Ik doe dit al sinds ik klein was. Mijn vader deed het al zo."
Klaphake heeft zijn eigendom van ruim 100 hectare in 2003 veranderd in een gecertificeerde biologische boerderij. Zijn melk wordt lokaal verkocht onder het merk Organic Valley label. Om aan de biologische eisen te voldoen, laat Klaphake zijn koeien elke dag in een ander deel van zijn land grazen. Zij mogen geen hormonen, antibiotica of steroïden toegediend krijgen.
"Traditioneel boeren geeft meer melk per koe, ze worden harder gepusht, maar wij gaan voor kwaliteit", zegt Klaphake tegen de St. Cloud Times. "En omdat onze koeien naar buiten gaan en veel in beweging zijn leven ze uiteindelijk een stuk langer”.
Als koeien geen gras eten, moeten ze het doen met traditionele maïs en andere granen, voedsel dat niet als natuurlijk dieet wordt beschouwd. Het gras levert een verscheidenheid aan planten, die elk zorgen voor een andere voedingsstof.
Klaphakes weiden voorzien bijvoorbeeld in negen verschillende grassoorten. In de winter eten de koeien het hooi dat van de weiden is gehaald. "Het lijkt erop dat de jongere generatie voor biologisch voedsel gaat", zegt Klaphake. "Ze voeden hun kinderen op met de biologische gedachte en ik denk dat ze daar bij blijven. Mensen doen zelf ook meer onderzoek en komen erachter dat het voedsel meer gebalanceerd is."
Bron: www.startribune.com