Nepalese bio-appelen verdrijven import

Tot een paar jaar geleden moesten appelen die in het Nepalese district Jumla werden geproduceerd, gedumpt worden bij gebrek aan kopers. En dit terwijl de markt overspoeld werd met ge├»mporteerd fruit, voornamelijk uit India. Omdat biologische appelen uit Jumla relatief goedkoper zijn en een betere kwaliteit zouden hebben dan Indiase appelen, worden ze steeds populairder. Na de officieuze handelsblokkade die India oplegde, komen de importproducten niet meer binnen. Handelaars zeggen dat de vraag naar Jumla's appelen toenam na de onrust in de vlakten en na de snelwegblokkades.

Narbir Rawat van de Nepalese Kamer van Koophandel en Industrie liet weten dat appelen uit de zone Karnali aan populariteit hadden gewonnen dankzij het uitgebreide wegennetwerk, en dat telers ook een eerlijke marktprijs hebben kunnen verkrijgen.

De farm-gate-prijs van appelen is 0,68 euro per kilo. Vorig jaar produceerde Karnali 14.000 ton appelen, Jumla produceerde 3.990 ton, Mugu 2.923 en Kalikot 5.115 ton. Humla en Dolpa produceerden respectievelijk 1.438 ton en 532 ton appelen.

Bron: kathmandupost.ekantipur.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.