"Met veel verschillende partijen mooie dag neergezet"

Bio1000 levert belangrijke thema's voor de toekomst op

Tholen - Afgelopen zaterdag 10 oktober werd de eerste Bio1000 gehouden in het Plantion in Ede. Hierbij waren zo'n 500 mensen aanwezig, uit verschillende geledingen van de sector. Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan over de toekomst van biologisch. Dit gebeurde volgens de Bio1000-methodiek, waarbij mensen in diverse rondes met elkaar in gesprek gaan. Zo zijn samen de belangrijkste thema's bepaald: transparantie, bewustwording, educatie, kringloop, systeemverandering, betrokkenheid, eerlijk en samenwerking. Ruim 70 mensen uit verschillende geledingen in de sector, hebben zich direct aangemeld om deze thema's nog verder uit te diepen.

Miriam van Bree geeft namens Bionext aan dat ze met een heel positief gevoel terug kunnen kijken op de dag. "Het is fantastisch dat het gelukt is om met zoveel verschillende partijen zo'n mooie dag neer te zetten. De hoeveelheid energie in de zaal was geweldig. Dit was tijdens de eerste gespreksrondes 's morgens al goed merkbaar. De deelnemers namen steeds aan een ander tafeltje plaats om te filosoferen over de belangrijkste thema's. De gesprekken verliepen eerst rustig, maar daarna kwam het gesprek wel echt op gang. Men raakte geanimeerd en het geluidsniveau ging daardoor elke keer omhoog."Ze vertelt dat het merendeel van het deelnemersveld uit boeren en tuinders en consumenten bestond. "Sowieso waren het allemaal mensen die iets met biologisch hebben.Er waren meer boeren, tuinders en consumenten dan andere partijen. Daar hadden we in de voorbereiding ook bewust op ingespeeld, de boeren en tuinders vervullen een essentiële rol in de productie van bio-producten en we zijn als sector nergens als de consument het niet koopt. Leuk is dat verschillende boeren die zich niet aangemeld hadden toch nog spontaan richting Ede gekomen zijn."Volgens Miriam was er vooral veel aandacht voor educatie. "Dit was een heel belangrijk thema en kwam in verschillende vormen terug. Niet voor niets is het voorstel voor levenslange educatie over voeding op papier gezet. Korte ketens, geen anoniem voedsel, ook dat vonden de deelnemers erg belangrijk. Zorg dat je weet wie het voedsel produceert. Verder moet de milieubelasting zichtbaar zijn op het product, dit geldt zowel voor biologisch als gangbaar."

Aan de hand van de belangrijkste thema's transparantie, bewustwording, educatie, kringloop, systeemverandering, betrokkenheid, eerlijk, en samenwerking zijn concrete voorstellen gedaan hoe de toekomst van biologisch het beste bereikt kan worden. Onderstaande voorstellen met de meeste stemmen worden verder uitgewerkt, tussen nu en januari 2016. Op 20 januari, tijdens de Bio-beurs in Zwolle worden de uitwerkingen gepresenteerd.
  • Iedereen krijgt gedurende zijn hele leven educatie over voeding;
  • Kritisch wereldburgerschap: Handel lokaal voor een globale, sociale, economische en ecologische duurzaamheid;
  • Overheid zou meer sturend moeten zijn in biologisch. (bijvoorbeeld landbouwgrond als groene belegging beschikbaar gemaakt, chemievrij voedsel is belastingvrij). Overheid spreek je uit!
  • Wat goed is, is standaard (biologisch is de norm);
  • De vervuiler betaalt, 6% BTW op biologisch in plaats van 21%;
  • Elk product qua milieubelasting labelen;
  • Geef biologische voeding een eigen gezicht, weg met geen anoniem voedsel;
  • Een echt duurzame samenleving door bio-passie van producenten en consumenten te stimuleren;
  • De biologische keten verdiepen, de extra inspanningen belonen en dit transparant communiceren;
  • Ketenverkorting, echte milieukosten in de prijs verwerken en meer creativiteit in de informatievoorziening.

Alle voorstellen die op de Bio1000 geschreven zijn, zijn te zien op deze webpagina.


Bavo van den Idsert.

Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, zei ter afsluiting van de dag: "Zo'n dag als vandaag inspireert. Zoveel mensen die zich inzetten voor biologisch. En met zulke goede plannen komen. Om dit allemaal te kunnen realiseren, is ook een ministerie van Voedsel nodig. Want dan kan er echt gewerkt worden aan een voedselsysteem, waarbij de samenhang tussen landbouw, milieu, gezondheid, klimaat en nog heel veel andere zaken zichtbaar wordt."

Voor meer informatie: www.bio1000.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.