Ierse bio-boeren roepen om versoepeling van certificeringsproces

Het huidige jaarlijkse certificeringsproces is onnodig en moet worden gewijzigd, daarvoor pleit Padraic Finnegan, voorzitter van de Ierse Organic Farmers Representative Body. De certificatie moet volgens hem worden toegepast op risicobasis en alleen boeren die mogelijk de regels overtreden, moeten een bezoek van de inspectie moeten krijgen.Op dit moment, zo zegt hij, krijgen boeren jaarlijks een biologisch certificaat, middels een inspectie door één van de vijf certificatie-instanties. Hij voegt eraan toe dat de biologische certificatie op risicobasis al door Europa is goedgekeurd en dat nu het Departement van Landbouw aan zet is.

Finnegan is ook kritisch over de betalingen die de instanties voor het biologisch certificaat ontvangen. Hij zegt dat sommige boeren 9-25% van hun biologisch opbrengsten aan de instanties betalen. "Het Departement dient de rol van de instantie duidelijk te omschrijven", aldus Finnegan. "Het is schandalig dat de boeren geld moeten betalen aan certificerende instanties."

De voorzitter van de Organic Farmers Representative Body zegt ook dat de biologische regeling in zijn huidige vorm totaal vertekend is in het voordeel van grotere boeren, wat slecht uitkomt voor de kleinere exploitanten.

"De introductie van dubbele financiering over GLAS en de Biologische Boeren Regeling heeft grote impact gehad op de kleinere boeren. Zij kunnen niet langer profiteren van beide regelingen, deze zware budgettaire beperking is opgelegd aan de kleine producent", zegt Finnigan. Hij voegt toe dat zij alleen kijken naar hoe het geld eerlijk kan worden besteed aan de 1500 biologische boeren, waardoor de kleineren boeren biologisch kunnen blijven telen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.