Welke effecten hebben tarweproducten en oergranen op de gezondheid van de mens?

Enquête over graanconsumptie van start

Het Louis Bolk Instituut is een nieuw onderzoek gestart onder consumenten naar hun ervaringen met tarweproducten en producten uit 'oergranen' zoals spelt en emmer. Het doel is te achterhalen welke producten consumenten nu gebruiken, en welk verband er te leggen is met hun gezondheid en welbevinden. Het consumentenonderzoek maakt deel uit van een groot onderzoeksproject waarbij veredeling van graangewassen en glutenintolerantie centraal staan.

Aanleiding van het onderzoek

Niet minder dan 8% van de Nederlandse burgers heeft last van een 'prikkelbare darm', een lastige aandoening waar vaak geen effectieve medicatie tegen te vinden is. Vaak gaan deze mensen zelf op zoek naar oplossingen, en passen zij bijvoorbeeld hun voedingspatroon aan. Dankzij het breed inventariseren van graanconsumptie en gezondheidsaspecten (onder zowel gezonde consumenten als mensen die darmklachten hebben) kan achterhaald worden of oergranen bijdragen aan een betere gezondheid of niet.Meedoen met het graanonderzoek

Consumenten kunnen de online enquête invullen tot eind oktober 2015 via deze pagina. Resultaten van dit onderzoek worden in 2016 onder meer via de website van het Louis Bolk Instituut gepubliceerd. Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met projectleider Peter Voshol, p.voshol@louisbolk.nl.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut uit Driebergen is een een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, gezondheidsfondsen, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven en productschappen. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem. Kijk voor meer informatie over andere actuele projecten op www.louisbolk.nl/projecten.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.