Kaasprimeur voor België

Eerste plantaardig gestremde geitenkaas

In Kaasmakerij Karditsel, gevestigd op een geitenboerderij in het Limburgse Lummen, is Corneel ontwikkeld. Corneel is een halfzachte biologische geitenkaas van rauwe melk waarbij alleen zuiver plantaardig stremsel gebruikt wordt. Dat stremsel is afkomstig van de bloemblaadjes van de kardoenplant. Met die kaas zorgt Kaasmakerij Karditsel voor een primeur die veel verder reikt dan België.In april 2015 werd Kaasmakerij Karditsel laureaat van de Innovatie Award voor Land- en Tuinbouw van de Provincie Limburg voor de ontwikkeling van een rauwmelkse geitenkaas gemaakt met duurzaam geproduceerd stremsel. Daarmee brengt de kaasmakerij als eerste een uniek vervaardigde geitenkaas op de markt op basis van niet-dierlijk en niet genetisch gemodificeerd stremsel.

“De bloemblaadjes van de kardoenplant zorgen niet alleen voor een duurzaam en natuurlijk basisproduct, maar vooral voor een geitenkaas met een unieke smaak,” aldus kaasmeester Giedo De Snijder. “Bovendien beantwoordt zuiver plantaardig stremsel aan de toenemende vraag naar eerlijk en ethisch verantwoord voedsel.”

Kaasmakerij Karditsel is een jonge onderneming die gedreven wordt door kaasmakers met decennialange ervaring, die stoelt op een fundamenteel respect voor de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Op basis van die benadering is met degelijke vakbekwaamheid en kennis Corneel ontwikkeld.En de nieuwe kaas oogst meteen succes. Na maanden van zoeken, afwachten en herbeginnen, staat de kaas op punt. Kenners die pas onlangs Corneel hebben gedegusteerd, plaatsten de kaas in de directe omgeving van de Franse Reblochon AOP, maar ze menen dat hij als geitenkaas een aparte nominatie verdient en een nieuwe domeinnaam.

Uit de proeverijen werd verder geconcludeerd dat Kaasmakerij Karditsel met Corneel een unieke kardoenkaas heeft gecreëerd die een frisse en verrassende meerwaarde betekent voor de klassieke kaasmarkt en voor alle kaasliefhebbers die op zoek zijn naar een zuivere en karaktervolle kaas.

“Karditsel onderscheidt zich als kaasmaker door het proces van kaas zelf te innoveren en zo te komen tot een nieuw product. Het idee om kaas te maken op basis van een plantaardig strengsel creëert niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product, het is ook een manier van ethisch verantwoord ondernemen. Ook dat werd erg gesmaakt door de juryleden. En Dat is precies wat we beogen met de Innovatie Award voor de land- en tuinbouw.”, legt juryvoorzitter en gedeputeerde voor
landbouw Inge Moors uit. “Met de Innovatie-Award Land- en Tuinbouw richten we ons tot iedereen die een vernieuwend project of idee wil realiseren binnen de agrarische sector. De wedstrijdoproep voor de Innovatie-Awards is uiteindelijk met 15 projectvoorstellen beantwoord. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Innovatiecentrum, het Innovatiesteunpunt, de VLAM, de provinciale landbouwkamer, de Food Pilot en het Ondernemersplatform heeft alle kandidaturen kritisch bekeken. Het schriftelijk dossier en de mondelinge presentatie zijn beoordeeld op basis van: de haalbaarheid, de kwaliteit en duurzaamheid, de impact en relevantie voor de Limburgse land- en tuinbouw en uiteraard de originaliteit van het project.”

meer informatie: www.karditsel.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.