Kaasprimeur voor België
Eerste plantaardig gestremde geitenkaas
In april 2015 werd Kaasmakerij Karditsel laureaat van de Innovatie Award voor Land- en Tuinbouw van de Provincie Limburg voor de ontwikkeling van een rauwmelkse geitenkaas gemaakt met duurzaam geproduceerd stremsel. Daarmee brengt de kaasmakerij als eerste een uniek vervaardigde geitenkaas op de markt op basis van niet-dierlijk en niet genetisch gemodificeerd stremsel.
“De bloemblaadjes van de kardoenplant zorgen niet alleen voor een duurzaam en natuurlijk basisproduct, maar vooral voor een geitenkaas met een unieke smaak,” aldus kaasmeester Giedo De Snijder. “Bovendien beantwoordt zuiver plantaardig stremsel aan de toenemende vraag naar eerlijk en ethisch verantwoord voedsel.”
Kaasmakerij Karditsel is een jonge onderneming die gedreven wordt door kaasmakers met decennialange ervaring, die stoelt op een fundamenteel respect voor de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Op basis van die benadering is met degelijke vakbekwaamheid en kennis Corneel ontwikkeld.
En de nieuwe kaas oogst meteen succes. Na maanden van zoeken, afwachten en herbeginnen, staat de kaas op punt. Kenners die pas onlangs Corneel hebben gedegusteerd, plaatsten de kaas in de directe omgeving van de Franse Reblochon AOP, maar ze menen dat hij als geitenkaas een aparte nominatie verdient en een nieuwe domeinnaam.
Uit de proeverijen werd verder geconcludeerd dat Kaasmakerij Karditsel met Corneel een unieke kardoenkaas heeft gecreëerd die een frisse en verrassende meerwaarde betekent voor de klassieke kaasmarkt en voor alle kaasliefhebbers die op zoek zijn naar een zuivere en karaktervolle kaas.
“Karditsel onderscheidt zich als kaasmaker door het proces van kaas zelf te innoveren en zo te komen tot een nieuw product. Het idee om kaas te maken op basis van een plantaardig strengsel creëert niet alleen een uniek en kwaliteitsvol product, het is ook een manier van ethisch verantwoord ondernemen. Ook dat werd erg gesmaakt door de juryleden. En Dat is precies wat we beogen met de Innovatie Award voor de land- en tuinbouw.”, legt juryvoorzitter en gedeputeerde voor
landbouw Inge Moors uit. “Met de Innovatie-Award Land- en Tuinbouw richten we ons tot iedereen die een vernieuwend project of idee wil realiseren binnen de agrarische sector. De wedstrijdoproep voor de Innovatie-Awards is uiteindelijk met 15 projectvoorstellen beantwoord. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Innovatiecentrum, het Innovatiesteunpunt, de VLAM, de provinciale landbouwkamer, de Food Pilot en het Ondernemersplatform heeft alle kandidaturen kritisch bekeken. Het schriftelijk dossier en de mondelinge presentatie zijn beoordeeld op basis van: de haalbaarheid, de kwaliteit en duurzaamheid, de impact en relevantie voor de Limburgse land- en tuinbouw en uiteraard de originaliteit van het project.”
meer informatie: www.karditsel.be
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-02 Arla bio-melkprijs daalt met 2 eurocent per kilo in juni
- 2023-06-02 Melkprijs Eko-Holland in juni met vijftig cent omlaag
- 2023-06-01 "We willen iedereen met wie we zaken doen aardig vinden"
- 2023-06-01 Pioniers geven aftrap voor de Maand van het Kalf
- 2023-06-01 "Historisch gezien hebben we nooit zoveel dierlijke producten geconsumeerd als nu, dus wat matigen daarmee kan geen kwaad"
- 2023-05-31 FrieslandCampina verlaagt bio-garantieprijs in juni met 25 cent
- 2023-05-31 Amerikaans landbouwministerie biedt steun aan biologische zuivelproducenten
- 2023-05-31 Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- 2023-05-30 Juni: Maand van het Kalf
- 2023-05-26 Biologische volle melk Schwarzwaldmilch gekozen tot beste ambachtelijke melk
- 2023-05-24 Biologisch melkveehouder Arie van den Berg op bezoek bij Vroege Vogels Radio
- 2023-05-24 "Vier stappen om broei in de kuil tegen te gaan"
- 2023-05-23 Eerste honderdtonner van Bio Opneij Wytze van de Bio-KI
- 2023-05-23 Provamel focust voortaan op het gamma lang houdbare plantaardige drinks, room en desserts
- 2023-05-23 Innovatiehuis De Peel roept label in het leven om lokale biologische kaas op de kaart te zetten
- 2023-05-22 "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- 2023-05-22 Bio-boeren trekken meer dan 2500 bezoekers tijdens Campina Open Boerderijdagen
- 2023-05-19 Geitenhouderij De Molswaerd gaat van biologisch naar eco-vriendelijk
- 2023-05-17 Maatschap Muggen wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2023-05-12 Veehouderijdocent Frens Schuring neemt Weidegangtrofee in ontvangst