"Wekelijkse exporteren we 400.000 dozen bananen naar Europa"

Dominicaanse Republiek streeft naar 100% biologische bananenteelt in 2018

Tholen - Tijdens Macfrut 2015 was de Dominicaanse Republiek eregast. Er was een paviljoen aanwezig met verschillende bedrijven en coöperaties uit dit land. Ramón Faña van vereniging Asexbam vertelt dat Adobanano de grootste coöperatie van bananentelers uit de Dominicaanse Republiek is. "Sinds 1990 exporteren we naar Europese landen. In totaal exporteren we wekelijks zo'n 400.000 dozen bananen uit de Dominicaanse Republiek naar Europa. "Dat is een grote stijging sinds onze start. In 1990 was dat namelijk wekelijks nog zo'n 5000 dozen. Voor juni 2016 hebben we als doel gesteld om wekelijks een half miljoen dozen te exporteren."


Ramón Faña tijdens Macfrut 2015.

100% biologische teelt


Ramón vertelt dat ze een grote producten zijn in biologische bananen. "Ongeveer 85% van de bananenproductie in de Dominicaanse Republiek is biologisch en fairtrade. De export van bio-bananen startte in 1995 en de vraag is de afgelopen jaren enorm gestegen. De smaak is hetzelfde als de gangbare banaan, maar de prijs ligt hoger aangezien de teler er meer werk aan heeft." Hij verwacht dat de teelt over enkele jaren 100% biologisch zal zijn. "We streven er naar om in 2018 alleen nog maar biologisch te telen."

Terugblik

De Dominicaanse Republiek heeft niet altijd een groei gezien in de export van bananen. "Enkele jaren geleden hadden we het probleem dat de verkopen naar Europa daalden. We kregen toen gelukkig financiële steun vanuit Europa. Daardoor konden we in diverse zaken investeren, zoals kwaliteit en productiemethoden. Dit zorgde weer voor een boost in de sector."

Voor meer informatie:
Ramón Faña
Asociacion de Productores Bananeros de Exportacion de Montecristi Inc.
Tel: 829-247-1129
asexbam@gmail.com

auteur: Gertrude Snoei

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.