Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conclusie Test Aankoop:

"Bio is onafhankelijk en betrouwbaar voedingslabel"

Test Aankoop bevestigt dat het Europese biolabel een van de meest degelijke en betrouwbare voedingslabels is op de Belgische markt. De criteria voor het Europese bio-label liggen vast in de Europese wetgeving. Het groene ‘euroleaf’ op de verpakkingen van bio-voeding garandeert een productie conform deze wettelijke normen én een controle en certificering door onafhankelijke organisaties. Ook de controle moet aan verschillende wettelijk vastgelegde normen beantwoorden.

Een betrouwbaar label is volgens Test Aankoop (TA) een meerwaarde voor de consument en de industrie. Zo’n label is volgens TA nooit gecreëerd door de fabrikant of de industrie zelf, maar door een onafhankelijk orgaan dat de vereisten bepaalt. Bovendien moet het productieproces van producten die het label dragen regelmatig aan onafhankelijke en onaangekondigde controles worden onderworpen, om te bevestigen dat ze voldoen aan alle criteria. Volgens onderzoek door Test Aankoop zijn er een aantal betrouwbare voedingslabels, waaronder het bio-label.

“De bio-sector mag trots zijn op haar verwezenlijkingen én haar vooruitziende blik, want nog lang voor de wetgeving voor biologische productie in voege trad, had de sector een lastenboek geschreven én een controlesysteem uitgewerkt, met oog voor een volledige traceerbaarheid van grondstoffen. Een commerciële sector die zichzelf normen én een uitgebreide controle oplegt, het kan dus.”

Intussen bestaat de Europese wetgeving meer dan 20 jaar; het huidige Europese label pas sinds 2010. Het label (het ‘euroleaf’ of ‘groene blaadje’) is verplicht op alle verpakte, gecertificeerde bio-producten uit heel Europa. Het garandeert een productie conform de Europese normen. De wetgever beschermt trouwens ook de term ‘biologisch’ en haar vertalingen.

Strenge controle van boer tot winkel

België staat gekend als een land waar de bio-controle goed georganiseerd en erg doeltreffend is. In ons land ondergaat elke biologische marktspeler, zoals boer, verwerker, groot- en kleinhandel, jaarlijks een volledige controle. Die controle vindt plaats bovenop de reguliere controles voor voedselveiligheid. Verrassingsbezoeken doen de controleurs ook: elk jaar krijgt in België 50% van de marktdeelnemers een onaangekondigde controle, bij risicogevallen ligt dit percentage veel hoger. Alleen wanneer het product helemaal voldoet aan de biologische productie- en verwerkingsregels, krijgt het een certificaat.

Tijdens het controlebezoek worden diverse zaken geanalyseerd en getest. Analyse van bodem- of productstalen, stockcontrole en een boekhoudkundige controle behoren tot de courante praktijken van de controleurs.

In België zorgen vier gespecialiseerde, onafhankelijke organisaties voor de controle en de certificering van de producten van biologische landbouw: Tüv Nord Integra, Certisys, Quality Partner en Control Union. Zij zijn erkend door het ministerie van Landbouw en geaccrediteerd door het ministerie van Economische Zaken. Ook zij worden gecontroleerd op hun controle-activiteit.

Traceerbaar en internationaal

Elke voedingsproducent moet kunnen aantonen waar hij zijn biologische ingrediënten gekocht heeft en elk landbouwingrediënt moet een bio-certificaat hebben. Ingrediënten of voedingswaren die van buiten Europa komen worden extra gecontroleerd: in niet-Europese landen kunnen immers andere normen gelden met betrekking tot de biologische productie.

De biologische sector staat achter dit uitgebreide controlesysteem. Het is immers dé garantie voor haar consumenten. Dat ‘bio echt bio is’. Geproduceerd volgens de Europese regels, met respect voor mens, dier, bodem en biodiversiteit.

bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: