Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereldveggiedag:

Ook in veggie is bio een voortrekker met hennep en lupine

Decennia na de opkomst van de eerste vleesvervangers, blijkt de biosector nog steeds een voortrekker te zijn. Om de voetafdruk van vegetarische producten te verkleinen, gaan bio-bedrijven op zoek naar lokaal geteelde ingrediënten, naar lokale alternatieven voor soja en hebben ze oog voor het lokaal gebruik van hun reststromen. Bio, lokaal én vegetarisch: een sterk trio. Maak kennis met drie vooruitziende ondernemers.

Wie bio zegt, denkt vaak vegetarisch. Niet verwonderlijk. Kiezen voor duurzaam geproduceerd biologisch eten is, net als geen of minder vlees eten, een bewuste keuze. Bovendien neemt bio binnen het segment vegetarische producten een groot marktaandeel in. En is het assortiment biologische vegetarische voedingswaren bijzonder uitgebreid. De biosector was en is een voortrekker in veggieland. De eerste vleesvervangers werden door biobedrijven geproduceerd. De eerste biowinkels zetten ook steevast in op plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten en volkoren granen. Vandaag nemen biologische ondernemers het voortouw in het zoeken naar meer lokale ingrediënten.


Maya Seitan. (foto: Sophie Nuytten)

De Hobbit: lupine en hennep als vervangers voor soja

Biobedrijf De Hobbit, een pionier in biologische vleesvervangers sinds 1982, tracht samen met enkele telers tot lokaal geteelde soja te komen.
Daarnaast verwerkt De Hobbit lokale gewassen als lupine en hennep als alternatief voor soja. Beiden gewassen zijn bijzonder robuust en milieuvriendelijk en kunnen makkelijk biologisch geteeld worden. Doordat zij van nature bestand zijn tegen allerlei schadelijke insecten zijn pesticiden immers overbodig.
De Hobbit heeft een assortiment vleesvervangers op basis van lupine en lanceert ook twee nieuwe producten op basis van hennepzaden. De biologische hennep wordt volledig Belgisch geteeld, de lupine wordt aangevoerd uit Duitsland.

Maya Seitan: seitan van lokale tarwe - reststroom goed voor bier

Seitan heeft de allures van vlees en wordt daarom ook wel ‘tarwebiefstuk’ genoemd. Iete en Michel van Maya Seitan werken voor de grondstoffen het liefst lokaal. Maar niet alle tarwe is geschikt voor seitanproductie. Daarom hebben ze bij de provincie Limburg een project ingediend voor bioboeren die de tarwevariëteit willen telen die ze zoeken. Met bioboer Pieter Coopmans loopt intussen een proefproject om geschikte tarwe en spelt te verbouwen.

Verder streeft het bedrijf naar lokaal (her)gebruik van de eigen reststromen. Het vele zetmeel dat overblijft na de seitanproductie krijgt een tweede leven: brouwerij Jessenhofke brouwt er Maya-bier van. Een mooi voorbeeld van cradle-to-cradle: afval is voedsel. En voedsel volgt bij voorkeur de lokale kringloop.

Humus: Belgische quinoa, glutenvrij en eiwitrijk

Bioboer Marc Verhofstede van bioboerderij Humus kaapte enkele maanden geleden de primeur weg voor het eerste Vlaamse quinoaveld. “De populariteit van quinoa heeft vooral te maken met het feit dat het geen gluten bevat”, weet de bioboer uit het Oost-Vlaamse Zulte. Hij heeft een goed oog in de Belgische teelt omdat quinoa (spreek uit kiénwa) tot dezelfde familie behoort als het onkruid melganzevoet, dat overvloedig voorkomt in onze velden en tuinen. “Gluten zijn nefast voor onze darmen en anderzijds is quinoa rijk aan eiwitten en mineralen, heel voedzaam dus.”

bron: www.bioforumvl.be
Publicatiedatum: