
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Natrada doet verslag van bezoek wijnboeren
2015; een goed wijnjaar?
27-9-2015
“De wijnreis is begonnen! Om files te vermijden al op zondag de 27e september vertrokken, overnachten bij Weingut Meyerhof (niet bio en geen leverancier van ons maar wél uitstekende hotelkamers). Morgenvroeg vertrekken Joren en ik (Ramon) om half 9 bij onze biowijnmaker Weingut Engelhard te zijn , slechts 10 minuten van hier.
Vandaag onderweg nog even van uitzicht genoten over steile wijngaarden van de Mosel. Steile wijngaarden geven doorgaans betere wijnen dan onderaan de rivier of vlakten, maar deze stokken lagen naast de Autobahn -heeft dat effect op de wijn als bepaalde automerken in praktijk 40 keer meer uitstoten als in theorie...?
In oktober is hier het Federweisser feest. Federweisser is het sap tussen druivensap en wijn; troebel, vol vitaminen en levende gistcellen, in oogstijd al eens geproefd -erg lekker!
Morgen nog voor de lunch door naar Oostenrijk.”
28-9-2015
“Weingut Engelhard om 9.00 uur in de ochtend -maandag 28 september. Een oogst die nog niet voor de helft van het land is, de verjaardag van een 90 jarige Hillesheimer-dorpeling die vandaag in hun schitterend verbouwde gastenzaal wordt gevierd, in de keuken wordt gekookt, taarten worden gebracht en aangenomen. En de wijnboer Manuel Engelhard? Die heeft alle tijd voor ons -Joren en Ramon.
Eerst maar eens door de kelder. Een lichte spanning bij Manuel. De toekomstige wijnen zijn gisteravond om 23.00 uur nog niet gaan gisten. Als het vandaag niet gebeurd dan moet hij een handje helpen met een gist toevoeging. Maar liever heeft hij de gisten van eigen wijngaard. Bij binnenkomst een glimlach op zijn gezicht... het onmiskenbare geplop, de gisting is begonnen. En als één tank gaat, dan gaan ze binnen korte tijd allemaal. Een wijn kan dan binnen 3 dagen klaar zijn, goedkoop en snel maar Manuel controleert de temperatuur voor betere kwaliteit. 18 Graden is de maximale temperatuur voor witte wijn. De wijnen zijn veganistisch omdat er tijd is.
De troebelheid zakt langzaam naar de bodem van de tank, dierlijk eiwit om de wijn te klaren is dan niet nodig. Manuels wijnen zijn dan ook pas klaar in januari.... De pitjes, schillen en eventuele takjes gaan op de composthoop, samen met kippenmest. Dat is compost die later teruggegeven wordt aan het land. In het begin zit daar nog wat restalcohol in waardoor er soms een hert licht aangeschoten door het veld loopt!
Dit jaar was een uitzonderlijk heet jaar en daar waar sommige conventionele buren hun groene planten zagen veranderen in treurige bruine, stonden de struiken van Manuel er fier en groen bij. Wortels die niet verwend worden met kunstmest halen voedingsstoffen en water van diep uit de bodem.
Manuel is sinds 2005 bio gaan produceren. Was dat duurder voor hem? Nee. Zijn ouders produceerden al kwaliteitswijnen maar moesten 30% van de trossen wegknippen om minder opbrengst te krijgen (minder trossen = meer concentratie in de blijvende trossen). Bij hem is de opbrengst gewoon 30% lager. Minder werk, zelfde resultaat.
Manuel kijkt verder dan zijn wijngaard. Zijn huis en proeflokalen verwarmt hij met oude druivenstokken. De zonnepanelen op het dak geven 6x meer energie dan dat zij nodig hebben, overgebleven energie gaat terug naar het net.
De grote stalen tanks, moeten als de wijn in de fles zit gereinigd worden. Een gevaarlijk klusje. De wijnmaker moet in de tank klimmen en vermijden dat hij de restkooldioxide inademt die tijdens wijnmaken vrijkwam. Per jaar sterft er minimaal één iemand in de regio aan CO2 bij het schoonmaken van de tanks... In de kelder had men vroeger in slecht geventileerde tijden een vogeltje in een kooitje. Was het vogeltje dood... dan kon men de kelder beter even niet betreden.
De Suzuki vlieg was vorig jaar nog een serieuze bedreiging voor de rode wijndruiven en kon hele oogsten om zeep helpen. Dit jaar is de vlieg weggebleven. Het was te droog en warm. Manuel had na de hitte blad weggehaald (meer zon op de druif = te heet voor de vlieg). De uitdaging is dan dat de druiven niet mogen verbranden.
Veel druiven worden geoogst met de hand. Bacchus leent zich uitstekend voor machinale pluk. Kijk naar de video, volle trossen eindigen in lege geraamtes.
Morgen naar Mont'Albano in Friuli Italie.”
29-9-2015
"De druiven voor de Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo komen net binnen"
Volg de Natrada-reis via facebook en bekijk ook de filmpjes.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's
- 2023-03-01 Natuurwijn - Een helder verhaal over troebele wijn
- 2023-02-27 Othmar Goud wordt eerste bio-biertje van net gecertificeerde bierbrouwerij
- 2023-02-23 Bio-siroop in karakteristieke 'apothekersfles'
- 2023-02-09 LFE neemt B2B-verkoop van Neleman over
- 2023-02-07 Kombucha blijkt populair in stad en op platteland
- 2023-01-31 Vertrouwde wijn in nieuw jasje
- 2023-01-30 Zeeuwse bio-limonadesroop nu ook in kleine flesjes
- 2023-01-26 Assortiment biologische en Fairtrade theeën verdubbeld na vernieuwing
- 2023-01-16 Vriendinnen duiken in 'mindfully crafted wines'
- 2023-01-11 Eerste Antwerpse cider van biologische appelen komt uit Zwijndrecht
- 2023-01-04 De populairste tulsi kruidentheeën in één doosje