Wereldwijd agri-food systeem moet fundamenteel anders

Gisteren publiceerde het actienetwerk Organic Can Feed The Planet een manifest en een verklaring, waarin bevestigd wordt dat biologische landbouw de beste oplossingen biedt voor de uitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt op het gebied van voedselvoorziening. IFOAM presenteerde gelijktijdig een rapport met de titel Feeding the People: Agroecology for Nourishing the World and Transforming the Agri-Food System.

“De vraag hoe we de wereldbevolking kunnen voeden wordt vaak vanuit een verkeerde invalshoek benaderd”, aldus Christopher Stopes, voorzitter IFOAM EU. “De focus ligt volledig op intensivering van de productie, dat is een verkeerd uitgangspunt. Daardoor neemt de afhankelijkheid van het huidige industriële productie- en consumptiesysteem toe. Deze systemen voldoen niet aan de vraag van de mensen en vernietigen het milieu.”

“Biologisch voedsel, landbouw en agro-ecologie hebben een holistische, systeembrede benadering naar voedsel en landbouw. Ze zijn in staat om de huidige complexe, mondiale uitdagingen die we tegenwoordig zien aan te pakken, waaronder obesitas, klimaatverandering, oneerlijke werk- en handelsrelaties, bodemverontreiniging, verlies aan biodiversiteit, dierenleed, ontbossing en verlies van landbouwgroen, om er een aantal te noemen.”

Angelika Hilbeck, wetenschapper en verbonden aan het Swiss Federal Institute of Technology’s Institute of Integrative Biology, vult aan: “De transformatie van het huidige landbouwsysteem naar een duurzaam agro-ecologisch systeem is noodzakelijk. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een systeem brede verandering nodig is. Agro-ecologisch is een innovatieve methode voor voedselproductie dat veel voordelen biedt, niet alleen om in beter voedsel te voorzien, maar ook als remedie tegen milieuproblemen die de samenleving bedreigt. Daarom vragen we om een miljarden-fonds voor een EU onderzoeksprogramma naar dit systeem en omschakeling.”

Lees hier het IFOAM-rapport.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.