Droogte staat opbrengst niet in de weg bij biologische rassenproef tricale

Triticale is met ongeveer 250 hectare het belangrijkste graangewas in de Vlaamse biologische landbouw. In vergelijking met wintertarwe is triticale minder ziektegevoelig en is de onkruidonderdrukking beter. Triticale wordt ook vaak geteeld in combinatie met voedererwten en/of winterveldbonen. Naast de korreloogst kan ook op een vroeger tijdstip de volledige plant gehakseld en ingekuild worden.De afdelingen biologische productie en akkerbouw van Inagro leggen jaarlijks een rassenproef biologische triticale aan voor oogst voor de korrel. Dit jaar werd de proef uitgezaaid bij Antoon en Jacob Devreese in Lo-Reninge (zandleem). Ook PIBO zaaide een aantal van deze rassen uit op haar biologisch proefplatform te Tongeren. Het zaaizaad op beide sites was steeds van hetzelfde lot.

De groeiomstandigheden in het seizoen 2014-2015 waren vrij gunstig voor de graanteelt. Hoewel de zaai in de proef niet optimaal verliep konden de rassen na een relatief warme winter toch sterk uitstoelen in het voorjaar. Grote ziektedruk vond er niet plaats.De rest van het groeiseizoen verliep te droog en tot mei/juni ook nogal koud. Niettemin werden topopbrengsten behaald.

Lees hier het volledige artikel met meer onderzoeksresultaten
.

Bron: www.biokennis.org

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.