Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meelwormen in kippenvoer goed alternatief voor soja

Consumenten vinden eieren en vlees van kippen die met insecten gevoerd zijn, even lekker als eieren en vlees van kippen die met de traditionele soja gevoerd zijn: zij proeven geen verschil in smaak. Bovendien zijn er geen verschillen in diergezondheid geconstateerd bij kippen die met insecteneiwit zijn gevoerd ten opzichte van kippen die met soja-eiwit gevoerd zijn. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut uit de tweejarige proef 'Kip en Ei' die nu afgerond wordt.


Meelwormen zijn een goed alternatief voor soja in kippenvoer.

Meelwormen in plaats van soja

Het idee om meelwormen aan kippen te voeren ontstond toen er nieuwe oplossingen werden gezocht voor geïmporteerde soja als bestanddeel van kippenvoer. Meelwormen toevoegen is geen vreemd idee: insecten zijn een bestanddeel van het natuurlijk dieet van kippen. Jaarlijks wordt er 4 miljoen ton kippenvoer in Nederland gevoerd aan kippen. Legkippen krijgen voer met ongeveer 10% soja en voor vleeskuikens bevat het voer 20 tot 25% soja. Insecten op het menu die lokaal en op reststromen gekweekt worden, biedt een aantal voordelen: het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit behouden en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Belangrijk is wel dat de productiekosten van meelwormen verminderen om concurrerend te zijn met soja.
 

Geen verschil in diergezondheid en smaak van eieren en vlees

Om te onderzoeken of meelwormen inderdaad in het dieet van kippen passen, zijn de kippen onderzocht op gewicht, groei, verenkleed en hun algemeen voorkomen. Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met die van de controlegroep. Op de gezondheidsparameters scoorden alle kippen even goed. Verder hebben consumenten de eieren en het vlees van deze kippen blind geproefd. Hieruit bleek dat consumenten producten van kippen die met meelwormen zijn gevoerd, even lekker vinden als producten van kippen die met soja gevoerd zijn. Ook vinden zij het feit dat er insecten in het kippenvoer zitten, prima. De conclusie is dan ook dat meelwormen probleemloos ingezet kunnen worden in kippenvoer voor zowel legkippen als vleeskuikens. Voor uitgebreidere onderzoeksresultaten downloadt u de rapportage.

Aanpassing van de wet vereist

In het kader van de proef ‘Kip en Ei’ is het Ministerie van Economische Zaken akkoord gegaan met de productie van kippenvoeders op basis van meelwormen. Als pluimveehouders bijvoorbeeld vanuit milieuoverwegingen nu al met dergelijk insectenvoer aan de slag willen, moeten zij echter op officiële toestemming wachten. Voor de toelating van insecten in kippenvoeders moet de wet aangepast worden.

Over het project Kip en Ei

Het project Kip en Ei (2013-2015) is uitgevoerd door CJ Wildbirds Ltd/Vivara, Vitelia, Coppens Diervoeding, Kreca, het Louis Bolk Instituut, M. Ruig en Zonen, New Generation Nutrition en met de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (Venik) met financiële ondersteuning van Stichting Fonds Pluimveebelangen en het Europees Landbouwfonds voor de Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen, natuurbeherende organisaties en het bedrijfsleven, waaronder Interbroed, LTO-Noord, ZLTO en productschappen. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant en bodem. In het kader van dit project is de film ‘Duurzaam Eiwit: project Kip en Ei’ geproduceerd.

Meer informatie: www.louisbolk.org
Publicatiedatum: