Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gids consumenteninformatie en etikettering van levensmiddelen

De Praktijkgids Consumenteninformatie en etikettering van levensmiddelen is een actuele, handzame leidraad voor het samenstellen, lezen of controleren van de etikettering op voorverpakte levensmiddelen.

De vele voorbeelden en handige tips per onderwerp verduidelijken de regelgeving naar de praktijk. In het boek is ook een mindmap opgenomen, die snel zicht geeft op alle gerelateerde regelgeving per onderwerp en per groep van levensmiddelen.

De gids is geschreven op basis van Verordening 1169/2011, die veel meer dan zijn voorganger is geschreven vanuit het belang van de consument. Deze verordening richt zich niet alleen op de etikettering van levensmiddelen, maar ook op allerlei andere vormen van reclame voor verkoop, inclusief het internet.

De regelgeving wordt behandeld aan de hand van de verschillende vermeldingen op een etiket, zoals de benaming, de ingrediëntendeclaratie, de allergenen, de hoeveelheidsvermelding en de voedingswaarde. Op deze manier komen per hoofdstuk alle relevante wettelijke bepalingen systematisch aan de orde.
Naast de specifieke etiketteringsverordening wordt ook de relevante wetgeving die hiermee samenhangt, op het gebied van claims, additieven en aroma’s, bijzondere voeding, biologische voeding en BOB en BGA, op beknopte wijze behandeld.

Deze Praktijkgids is bijzonder geschikt voor producenten, importeurs en retailers van levensmiddelen, maar ook voor consumentenorganisaties, mensen die actief zijn in de controle van levensmiddelen, consultants en docenten en studenten levensmiddelenrecht, levensmiddelentechnologie en voeding.

Inhoud:
  1. Algemene aspecten van Verordening 1169/2011
  2. Benaming
  3. Hoeveelheidsvermelding
  4. Lijst van ingrediënten
  5. Allergenen
  6. Land van oorsprong of plaats van herkomst
  7. Alcoholgehalte
  8. Houdbaarheidsdatum en datum van invriezing
  9. Bewaarvoorschriften en gebruiksvoorwaarden
  10. Voedingswaardevermelding
  11. Overige verplichte en facultatieve vermeldingen
  12. Voedings- en gezondheidsclaims
  13. Etiketteringsvoorschriften specifieke producten
  14. Algemene aspecten levensmiddelenwetgeving en -toezicht
  15. Aansprakelijkheid en contractuele relatie
  16. Zorgplichten

Consumenteninformatie en etikettering van levensmiddelen – editie 2015
Auteurs: Theo Appelhof, Saskia Bleijswijk, Ellis van Diermen
Reeks Praktijkgidsen Waar & wet
Sdu Uitgevers, 2015, 9789012396240

Voor meer informatie: www.sdu.nl
Publicatiedatum: