Biodynamisch areaal groeit met 10%

Biodynamische bodems beter bestand tegen klimaatschommelingen

Met een toename van 512 hectare in één jaar zet de groei van het areaal biodynamisch werkende land- en tuinbouwbedrijven met een Demeter keurmerk verder door. Uit de Demeter Monitor over 2014 blijkt dat 5845 hectare bewerkt wordt door boeren die werken volgens de biodynamische principes, dus met de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de sterkste grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Precies tien procent van het biologisch areaal is nu biodynamisch.

Biodynamisch gaat verder dan ‘gewoon’ biologisch. De Demeter voorwaarden vormen een aanvulling op de Europese wetgeving voor biologische landbouw. Er zijn nu 129 boeren en tuinders aangesloten bij Stichting Demeter.Boeren schakelen door naar biodynamisch omdat ze een verdere ontwikkelingsstap willen zetten en/of omdat ook de markt in producten met een Demeter keurmerk verder doorgroeit. In Nederland neemt de belangstelling toe, maar ook in ons belangrijkste handelsland Duitsland zit Demeter in de lift. Met bijna 70.000 hectare heeft Duitsland het grootste aandeel biodynamisch gecertificeerde landbouwgrond ter wereld.

Meer bodemleven

Eerder dit jaar verscheen vanuit de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding een zorgelijk rapport over de bodemdegradatie in het oorspronkelijk zo vruchtbare Flevoland . Het vruchtbare werk van BD-boeren wordt zichtbaar wanneer je het bodemprofiel van een biodynamische akker naast dat van een gangbare akker bekijkt: deze foto’s tonen dat de biodynamische grond kruimeliger en luchtiger is. De donkere kleur duidt op meer humus (organisch materiaal) en dus een grotere rijkdom aan voedingsstoffen.

Volgens directeur Bert van Ruitenbeek is de innovatieve kracht van de biodynamisch werkende boeren op het terrein van bodemvruchtbaarheid van groot belang. "Levende bodems met onder andere meerdere soorten wormen zijn beter bestand tegen droogte en hevige regenval. In een gezonde bodem zorgen de verticale luchtgangen van pendelwormen voor dat de waterinfiltratie kan verdubbelen. Het gewas maakt dankzij de gangen diepere wortels, zodat het beter water en voedingsstoffen kan opnemen. Dit zorgt voor robuustere landbouwbedrijven, extra relevant in het kader van klimaatsverandering.”

Demeter producten zijn in Nederland voor het overgrote deel te koop via de biologische speciaalzaken Daarnaast zijn veel biodynamische boerderijen gericht op rechtstreeks contact met de consument via boerderijwinkels, groenteabonnementen, boerenmarkten, webwinkels en bezorgdiensten. Enkele producten worden verkocht in supermarkten en worden gebruikt in catering en restaurants. Ze zijn dan niet altijd als Demeter product herkenbaar.

Prijsvorming

De afzet van Demeter producten heeft vaker een regionaler karakter dan in de reguliere landbouw en derhalve minder last van prijsschommelingen. Zo zagen, vanwege het Russische importverbod voor fruit sinds augustus 2014, veel fruittelers zich genoodzaakt hun fruit aan de bomen te laten hangen en vanuit de EU compensatie aan te vragen terwijl de appels van Demeter teler Piet Korstanje van Boomgaard Ter Linde voor dezelfde prijs weggingen als voorgaande jaren. Piet Korstanje: “We worden er sterker van. Mensen gaan door die boycot nadenken waar hun eten vandaan komt.” Voor de melkprijzen geldt een vergelijkbaar beeld. Waar de gangbare melkprijs daalt en de prijzen voor biologische en biodynamische melk met Demeter keurmerk stabiel blijven.

De Demeter monitor voor trends en ontwikkelingen in de biodynamische landbouw en handel met Demeter keurmerk staat online op www.stichtingdemeter.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.