Over eten is veel te doen. Er wordt te weinig waarde aan ons voedsel toegekend en de kennis van zelf koken en waar ons eten vandaan komt neemt af, zo wordt betoogt. Hoe de Nederlandse eetcultuur naar een hoger plan kan worden getrokken werd maandag tijdens KOST besproken. KOST, een evenement over de Nederlandse eetcultuur voor de food professional, is een initiatief van platform van Moeder Natuur.
De dag begon met een betoog van filosoof en auteur Julian Baggini over de Nederlandse identiteit. Denk aan onze nieuwsgierigheid en handelsgeest die onze eetcultuur al eeuwen ontvankelijk maakt voor invloeden van buitenaf. Linda Roodenburg, antropoloog en historica vulde aan dat moralisme altijd veel invloed heeft gehad op de Hollandse KOST. Overvloed stond tegenover het kerkelijke vasten en strenge voedselrichtlijnen. Nu zijn het voedselgoeroes die ons wegwijs maken door de vele keuzes op ons bord. De Nederlander denkt blijkbaar snel in goed en fout en houdt van duidelijke richtlijnen.
Smaakprofessor Peter Klosse hield een pleidooi voor smaak en gezondheid. Jarenlang zijn producten ontwikkeld voor gemak, maar het is nu tijd dat juist smaak en gezondheid weer de overhand krijgen in het creëren van nieuwe producten. Het belang van aandacht voor eten kwam ook terug in de bijdragen van topchef Robert Kranenborg en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali.
De laatste spreker van de dag was de Engelse professor Food and Health Policy, Martin Caraher. Hij was kritisch over het WRR rapport ‘Naar een expliciet voedselbeleid’. Hij drukte de zaal op het hart dat iedereen een steentje moet bijdragen om tot een gezondere eetcultuur te komen. Zelf aan de slag gaan, maar niet vergeten hoe invloedrijk wet- en regelgeving ook is. Over de juiste aanpak werd flink gediscussieerd.
Miljuschka Witzenhausen, ambassadrice van platform Van Moeder Natuur, riep iedereen op een gezamenlijke uitdaging aan te gaan en een bijdrage te leveren aan een gezondere dagelijkse kost. Zij wil in één jaar tijd ruim 10.000 kinderen leren waar het eten vandaan komt en leren koken met basisvoedingsmiddelen. “Dat is iets waar we vandaag mee kunnen beginnen.”
Abonneren
Vacatures
KOST: Op weg naar een gezonde voedselcultuur
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"
- 2023-07-10 Finalisten achtste editie Gaia Green Awards bekendgemaakt
- 2023-06-28 Cateraar start pilot met true pricing
- 2023-06-15 Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein
- 2023-06-06 Nu ook biologische fairtrade stroopwafeltjes voor bij de koffie of thee
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'