Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

KOST: Op weg naar een gezonde voedselcultuur

Over eten is veel te doen. Er wordt te weinig waarde aan ons voedsel toegekend en de kennis van zelf koken en waar ons eten vandaan komt neemt af, zo wordt betoogt. Hoe de Nederlandse eetcultuur naar een hoger plan kan worden getrokken werd maandag tijdens KOST besproken. KOST, een evenement over de Nederlandse eetcultuur voor de food professional, is een initiatief van platform van Moeder Natuur.


 
De dag begon met een betoog van filosoof en auteur Julian Baggini over de Nederlandse identiteit. Denk aan onze nieuwsgierigheid en handelsgeest die onze eetcultuur al eeuwen ontvankelijk maakt voor invloeden van buitenaf. Linda Roodenburg, antropoloog en historica vulde aan dat moralisme altijd veel invloed heeft gehad op de Hollandse KOST. Overvloed stond tegenover het kerkelijke vasten en strenge voedselrichtlijnen. Nu zijn het voedselgoeroes die ons wegwijs maken door de vele keuzes op ons bord. De Nederlander denkt blijkbaar snel in goed en fout en houdt van duidelijke richtlijnen.


 
Smaakprofessor Peter Klosse hield een pleidooi voor smaak en gezondheid. Jarenlang zijn producten ontwikkeld voor gemak, maar het is nu tijd dat juist smaak en gezondheid weer de overhand krijgen in het creëren van nieuwe producten. Het belang van aandacht voor eten kwam ook terug in de bijdragen van topchef Robert Kranenborg en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali.

De laatste spreker van de dag was de Engelse professor Food and Health Policy, Martin Caraher. Hij was kritisch over het WRR rapport ‘Naar een expliciet voedselbeleid’. Hij drukte de zaal op het hart dat iedereen een steentje moet bijdragen om tot een gezondere eetcultuur te komen. Zelf aan de slag gaan, maar niet vergeten hoe invloedrijk wet- en regelgeving ook is. Over de juiste aanpak werd flink gediscussieerd.


 
Miljuschka Witzenhausen, ambassadrice van platform Van Moeder Natuur, riep iedereen op een gezamenlijke uitdaging aan te gaan en een bijdrage te leveren aan een gezondere dagelijkse kost. Zij wil in één jaar tijd ruim 10.000 kinderen leren waar het eten vandaan komt en leren koken met basisvoedingsmiddelen. “Dat is iets waar we vandaag mee kunnen beginnen.”
Publicatiedatum: