NoordHollandVers: de lachende aardappel!

Deze week staat een bijzonder aardappelras in het zonnetje: de Smile! Biologisch geteeld door Theo en Hans Vlaar uit Andijk. De Smile "de lachende aardappel", heeft z'n naam te danken aan de gele ogen op de rode schil, bedacht door beeldend kunstenaar Dina Belga uit Wagenborgen.De oorsprong van deze aardappel ligt bij aardappelveredelingsbedrijf D. Biemond B.V. in het Noord-Groningse Eenrum. In 2006 is de Smile op de Nederlandse Rassenlijst toegelaten. De Smile wordt nu in Andijk geteeld. De Smile is het mooist als hij in de schil wordt gekookt. Hij blijft dan mooi van kleur met een karakteristieke aardappelsmaak.
 
Hans en Theo Vlaar telen biologische vollegrondsgroenten op verschillende percelen in Andijk, Enkhuizen, Oostwoud en Hoogkarspel waaronder de aardappel 'smile'. Met ongeveer tien hectare is bloemkool het hoofdgewas. In totaal is hun bedrijf twintig hectare groot. 80 procent van de energie die ze nodig hebben voor het koelen van de bloemkool wordt opgewekt via zonnepanelen. "Het hele dak van ons koelhuis ligt er vol mee'', zegt Theo Vlaar.

Theo Vlaar

De gebroeders Vlaar zijn in 2002 uitgeroepen tot Agrarisch ondernemer van het jaar in 2002. In 2009 en 2014 zijn ze genomineerd voor de 'weidevogel vriendelijkste boer van Westfriesland' en in 2014 voor 'duurzaamste agrariër in de gemeente Medemblik'. Ze richten zich op vernieuwing, zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen in de vollegrondsgroentesector en ze zijn in staat om iedere keer weer verbeteringen aan te brengen.
 
Dit product wordt o.a. aangeboden in de versbox van ProeVKantoor

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.