Grootste Roundhouse van Europees vasteland open voor publiek

Aanstaande zaterdag (26 september) is de grootste Roundhouse op het Europese vasteland open voor publiek. De familie Luring, waar de ronde stal op het erf staat, verwelkomt dan bezoekers tijdens de opendag. De Groningse veehouder, gevestigd in Onstwedde, liet de ruime stal voor de koeien bouwen. Het vee loopt de zomerperiode in de wei, vanaf oktober zullen de koeien in de stal verblijven.De stal is de grootste Roundhouse op het Europese vasteland met een diameter van 45 meter. De familie Luring heeft gekozen voor deze ronde stal omdat zij terug willen naar gehoornd melkvee. Een dominante koe kan een andere koe hierdoor letterlijk en figuurlijk niet in een hoek drukken. De vaarzen die tijdens de opendag aanwezig zijn, vormen de nieuwe aanwas met horens. De Roundhouse is een fraai vormgegeven ronde (paraplu vormige) stal met geheel open zijkant. Door de kleurstelling, het transparante karakter en de afstand tot de overige bebouwing past het zeer goed in het Groningse landschap.De stal bestaat uit een grote ronde verdiepte stropot met een oppervlakte van zo'n 1200 m² . Hier omheen ligt een ronde mestkelder met rooster van 400m². Hoewel de stal in eerste instantie maar bedoeld is voor rond de 100 melkkoeien heeft het 140 meter voerhek. Luring heeft een speciaal voerhek laten ontwikkelen waarbij de koeien één meter van elkaar afstaan zodat ze elkaar niet kunnen beconcurreren.Daarnaast is er gekozen voor een vrij nieuw luchtmixsysteem om een beter drijfmestkwaliteit na te streven. Van de bouw is beeldmateriaal te bekijken via deze link.

Naast het bezichtigen van de stal, zal er tijdens de Open Dag ook veel aandacht zijn voor activiteiten voor de kinderen zoals een springkussen, ranja koe en twee films over het bodemleven.

Klik hier om de uitnodiging te bekijken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.