Fryske Frucht is op zoek naar plukkers om deel te nemen aan het feest en roept daarom iedereen op om mee te helpen. Appelexpert Frits Doornenbal komt tijdens het plukfeest vertellen over de verschillende rassen, teeltaspecten en andere achtergronden van de appel. Plukkers kunnen verschillende appelrassen proeven en krijgen koffie, gebak, appeltaart en een lunch gemaakt door biologische boerderijwinkel Ariëlla aangeboden. Plukkers krijgen tevens een fles van het uiteindelijk te maken appelsap, die ze wordt aangeboden op het oogstfeest in november. Het moet een echt ‘Fryske Frucht feestje’ worden.
Voor de (appel)liefhebber is er meer
’s Avonds aansluitend aan het plukfeest is er voor de liefhebber de mogelijkheid aan te schuiven bij een diner in het teken van ‘appelen’ in Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum en is er de mogelijkheid te overnachten in Hotel Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud.Nieuwe blend ambachtelijke appelsap
Nadat de benodigde hoogstamappelen geplukt zijn, moeten de appelen nog worden vervoerd, gesorteerd op soort en worden opgeslagen. Een ambachtelijke producent maakt er vervolgens appelsap van. “Ook het ontwerpen van een mooi etiket is nodig om de uiteindelijke appelsap een mooie uitstraling mee te geven.”, vertelt Alef Dekker, vrijwilliger van Fryske Frucht. Het sap krijgt de naam Appelsap PUUR 2015.Organisatoren
Naast Fryske Frucht zijn Restaurant Het Ambacht in Heerenveen, Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum, Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud en Restaurant DeKoningshof in Heerenveen mede-organisatoren van het plukfeest op 3 oktober en het oogstfeest op 8 november van 14.00-17.00 uur.Aanmelden voor het plukken kan via info@fryskefrucht.frl (kosten € 15,- p.p.).Ook voor het oogstfeest kunnen mensen zich al opgeven via hetzelfde mailadres.