Fryske Frucht zoekt plukkers voor biologisch Plukfeest bij It Griene Nêst

Zaterdag 3 oktober van 10.00 tot 18.00 uur vindt het ‘Fryske Frucht Plukfeest’ plaats bij Kenniscentrum voor Friese rassen ‘It Griene Nêst’ in het Friese Sumar. Stichting Fryske Frucht wil dan circa 2000 kilo biologische appelen uit de hoogstamboomgaard van het kenniscentrum plukken. De oogst wordt verwerkt in een nieuwe blend ambachtelijke appelsap voor het komende oogstfeest in november.

Fryske Frucht is op zoek naar plukkers om deel te nemen aan het feest en roept daarom iedereen op om mee te helpen. Appelexpert Frits Doornenbal komt tijdens het plukfeest vertellen over de verschillende rassen, teeltaspecten en andere achtergronden van de appel. Plukkers kunnen verschillende appelrassen proeven en krijgen koffie, gebak, appeltaart en een lunch gemaakt door biologische boerderijwinkel Ariëlla aangeboden. Plukkers krijgen tevens een fles van het uiteindelijk te maken appelsap, die ze wordt aangeboden op het oogstfeest in november. Het moet een echt ‘Fryske Frucht feestje’ worden.


foto: Restaurant ‘t Spijshuys

Voor de (appel)liefhebber is er meer

’s Avonds aansluitend aan het plukfeest is er voor de liefhebber de mogelijkheid aan te schuiven bij een diner in het teken van ‘appelen’ in Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum en is er de mogelijkheid te overnachten in Hotel Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud.


foto: Restaurant ‘t Spijshuys

Nieuwe blend ambachtelijke appelsap

Nadat de benodigde hoogstamappelen geplukt zijn, moeten de appelen nog worden vervoerd, gesorteerd op soort en worden opgeslagen. Een ambachtelijke producent maakt er vervolgens appelsap van. “Ook het ontwerpen van een mooi etiket is nodig om de uiteindelijke appelsap een mooie uitstraling mee te geven.”, vertelt Alef Dekker, vrijwilliger van Fryske Frucht. Het sap krijgt de naam Appelsap PUUR 2015.


foto: Restaurant ‘t Spijshuys


Organisatoren

Naast Fryske Frucht zijn Restaurant Het Ambacht in Heerenveen, Restaurant ’t Spijshuys in Boornbergum, Tjaarda Oranjewoud in Oranjewoud en Restaurant DeKoningshof in Heerenveen mede-organisatoren van het plukfeest op 3 oktober en het oogstfeest op 8 november van 14.00-17.00 uur.

Aanmelden voor het plukken kan via info@fryskefrucht.frl (kosten € 15,- p.p.).Ook voor het oogstfeest kunnen mensen zich al opgeven via hetzelfde mailadres.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.