AOC's ontvangen 1000 euro per student minder dan ROC's

Forse korting voor het groene mbo

Volgend jaar gaat er door extra bezuinigingen op de onderwijsbudgetten van EZ voor het groene onderwijs een forse financiële achterstand ontstaan ten opzichte van het overige mbo. Omgerekend ontvangen de groene scholen volgend jaar 1000 euro per student minder dan ROC´s. Dat plaatst de AOC's, die verantwoordelijk zijn voor het groene vmbo en mbo, voor een groot financieel probleem. Ook de Groene Welle wordt getroffen door deze extra bezuiniging. Voor deze onderwijsinstelling met vestigingen in Zwolle en Hardenberg betekent dat een korting van 1,3 miljoen euro.

Jaarlijks worden 26.000 mbo-studenten opgeleid voor de groene sector. Het groene mbo strekt zich uit van voedselproductie en voedselveiligheid tot milieu, natuur en leefomgeving. Allemaal onderwerpen die van groot belang zijn voor het bedrijfsleven en de groene economie.

Afgelopen jaar is er door het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de bekostiging van het groene onderwijs. De conclusies zijn op Prinsjesdag per brief aan de Tweede Kamer medegedeeld. Staatssecretaris Dijksma ziet geen mogelijkheden om binnen haar begroting de bekostiging van het groene onderwijs te handhaven op een vergelijkbaar niveau met het overige mbo. "De algemene beschouwingen en de reacties uit het kabinet zijn cruciaal voor ons toekomstperspectief", aldus Frida Hengeveld, directievoorzitter.

Jan-Pieter Janssen (voorzitter AOC Raad): "De brief aan de Tweede Kamer staat vol met ambities voor het groene onderwijs. Deze ambities onderschrijven wij. Echter: kwaliteit en continuïteit kosten geld. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven in onze sectoren over goed opgeleide arbeidskrachten kunnen beschikken, moet deze bezuinigingsmaatregel van tafel. Onze leerlingen mogen niet de dupe worden van een financieel probleem van het ministerie van Economische Zaken."

Lees hier de brief aan de Tweede Kamer en de onderzoeksrapporten.

De 13 AOC's verzorgen groen onderwijs op vmbo- en mbo-niveau en volwassenen- educatie op ruim 100 locaties door het hele land. Vmbo-groen wordt ook gegeven op 36 scholengemeenschappen met een afdeling groen. Op dit moment verzorgt de Groene Welle voor 1300 studenten mbo-onderwijs. Een kleine 500 leerlingen volgen een groene vo-opleiding.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.