Jan-Kees toont hoe het er aan toe gaat in de drogerij.
De kruiden die in het Hollandse klimaat renderen, teelt Het Blauwe Huis zelf. "Het heeft geen zin om een tropische soort te kweken die het hier toch niet goed doet. Dat laten we liever aan onze vaste leveranciers over", zo licht Jan-Kees toe. Hij geeft aan dat dit veelal vaste contacten zijn. "Sowieso bestellen we altijd eerst bij dezelfde mensen. Deze leveranciers zitten onder meer in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Oost-Europa. Ook bij deze bedrijven wisselen de resultaten uiteraard. We moeten altijd tot het eind van het seizoen afwachten om te weten wat wel of niet gelukt is."
Ook in dit bord is de vorm van 'Het Blauwe Huis' verwerkt.
Het Blauwe Huis werkt volgens de biologisch-dynamische wijze. Dit is volgens Jan-Kees echter geen vereiste voor de leveranciers. "Waar mogelijk zoeken we BD-bedrijven, maar EKO is ook prima. Soms is dit zelfs beter. Zo heeft één van de EKO-leveranciers het zo goed voor elkaar. De manier waarop hij werkt is zo mooi, daar kunnen wij zelf ook nog van leren."
Sint Jansolie in de maak.
Prijzen
Ze merken bij Het Blauwe Huis de gevolgen van de prijsstijgingen op de kruiden- en specerijenmarkt. "Vooral voor de specerijen is de huidige dollarkoers niet bepaald gunstig. Wij hebben er een hekel aan om prijzen te verhogen en doen dit dan ook alleen maar in het geval van hoge nood. Als onze kruiden en specerijen voor de consumenten te duur worden, is de aardigheid er af. Het moet voor de gezinnen ook betaalbaar blijven."Afzet
Het merendeel van de kruiden en specerijen, zo'n 95%, gaat richting het natuurvoedingskanaal. Ook levert Het Blauwe Huis in grotere hoeveelheden aan wat verwerkers. "Tevens hebben we wat horeca-klanten. BioToko bijvoorbeeld. Frank Loef heeft tijdens onze open dag voor zo'n 150 mensen gekookt."Voor meer informatie:
Jan-Kees Luijerink
Het Blauwe Huis
Buitenhuizerweg 19
7961 LX Ruinerwold
0522 481827
[email protected]
www.hetblauwehuiskruiden.nl