Akkoord Zwitserland en VS tekenend voor internationale handel

Na drie jaar onderhandelen sloten Zwitserland en de Verenigde Staten eerder dit jaar een handelsakkoord voor biologische producten. De wereldwijde handel in biologische producten gebaseerd op wereldwijde normen lijkt nog ver weg, maar door dergelijke verdragen komt de handel op gang.

Zwitserse bio-producenten konden wel exporteren naar de VS, daarvoor konden de bedrijven een certificaat aanvragen. In Zwitserland is de keurorganisatie Bio Suisse, waarin bio-bedrijven georganiseerd zijn, echter in private handen. Voor Amerikaanse bedrijven was het onmogelijk om de Zwitserse markt te betreden.

Het handelsakkoord voorziet in markttoegang tot beide landen. Producten die in het ene land als biologisch gecertificeerd zijn, kunnen ook in het andere land als biologisch op de markt gebracht worden. Daarmee omzeilen de bedrijven een dubbele inspectie, een dubbele papierwinkel en dubbele kosten. Het akkoord trad in juli in werking.

Dat de Amerikanen geïnteresseerd zijn in het Alpenland is niet verwonderlijk. De bio-markt in Zwitserland is de afgelopen jaren fors gegroeid en Zwitserland mag zich tot de koplopers rekenen. Per hoof van de bevolking gaan de Zwitsers aan kop met een besteding van 210 euro, gevolgd door Denemarken met 163 euro en Luxemburg met 157 euro. De omzet steeg in 2013 met 12% naar bijna 2 miljard dollar. Vooral vlees, groenten, fruit en kaas zijn grote groeiers.

Voor de Zwitsers is de markt aan de andere kant van de oceaan ook aantrekkelijk. De omzet in het bio-segment in de VS stond in 2014 op 35,9 miljard dollar, een stijging van 11% ten opzichte van een jaar eerder.

De Amerikanen zijn niet de eerste die een dergelijk verdrag sluiten. Canada, Japan en de EU gingen de Amerikanen voor. De Zwitserse sector is blij met de verdragen, zolang de gebruikelijke protectionistische maatregelen van kracht blijven. Dat betekent onder andere minder import tijdens het Zwitserse oogstseizoen.

Handelsakkoorden hebben in de afgelopen jaren de markt veranderd. De eerste deal werd in 2009 getekend door de Verenigde Staten en Canada. Toch geldt het akkoord uit 2012 met de EU als een mijlpaal, de onderhandelingen begonnen in 2000 maar lagen ook enige tijd stil. Naast akkoorden met de EU en Canada, de belangrijkste handelspartners van de VS, sloot het land ook akkoorden met Japan en Zuid-Korea in 2013 en 2014. Recent zijn onderhandelingen gestart met Nieuw-Zeeland en Taiwan, de gesprekken met Mexico lopen nog en kunnen naar verwachting in 2017 ondertekend worden.

Bron: www.just-food.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.